latinica  ћирилица
09/02/2023 |  13:58 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Košarac: Iniciraćemo sastanak sa Hrvatskom o problemima nakon ulaska u Šengen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio da će u zajedničkoj organizaciji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH početkom marta inicirati sastanak sa nadležnim institucijama Hrvatske o problemima privredne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH nakon ulaska susjedne Hrvatske u Šengen.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Zatražićemo sastanak nadležnih institucija na nivou BiH i entiteta, predstavnika Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora sa predstavnicima carinske uprave, granične službe, inspektorata i privredne komore Hrvatske da bismo našli najbolji mogući model da izbjegnemo negativne posljedice za domaće privrednike u spoljnotrgovinskom prometu - rekao je Košarac.

Na sastanku sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore razgovarano je i o otvaranju integrisanih graničnih prelaza sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, te je usaglašena zajednička aktivnost na zagovaranju ove mogućnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Stav privrednika je da bi bilo vrlo korisno obezbijediti integrisane granične prelaze, jer bi to značilo manje čekanja i brži protok roba na granicama - istakao je Košarac.

Košarac je ukazao na važnost da se, na osnovu ažuriranih statistika o prometu roba, zajedno radi na ovom pitanju, što je primarno u interesu domaće poslovne zajednice koja svakodnevno dostavlja informacije o zastojima i gužvama na granici, a to negativno utiče na poslovanje.

Prema njegovim riječima, prioritet će biti razgovori sa nadležnim institucijama BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske kako bi se ušlo u pregovore i potpisivanje sporazuma o formiranju integrisanih graničnih prelaza.

- Bitno je napomenuti da su neki od ugovora već potpisani, ali nažanost nije došlo do realizacije. Stoga ćemo posebnu pažnju posvetiti zagovaranju realizacije postojećih ugovora između BiH i susjednih zemalja - ukazao je Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o predstojećoj konferenciji o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u 2022. godini, kao jednoj od redovnih godišnjih aktivnosti Spoljnotrgovinske komore BiH.

Najavljeno je da će ova konferencija biti organizovana u drugoj polovini februara, a Košarac je kaže da će to biti prilika da razgovaraju o bilansu spoljnotrgovinske razmjene i najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima.

- Uvjeren sam da će konferencija dati nove impute o tome kako da povećamo ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu i koja su to potencijalno nova tržišta za plasman domaćih proizvoda - istakao je Košarac.

On je naveo da će u ovom mjesecu organizovati sastanke sa predstavnicima deset najvećih izvoznika iz Republike Srpske i Federacije BiH, kada su riječ o metalskoj industriji, elektroindustriji, agraru i drugim sektorima.

- Cilj nam je da razmotrimo mogućnosti i zajedničke aktivnosti kako bismo doprinijeli povećanju spoljnotrgovinske razmjene. Važno je da institucije budu u službi privrede i provode adekvatne politike koje znače olakšavanje poslovanja privrednicima koji uzastopno ostvaruju zapažene poslove rezultate - zaključio je Košarac.