latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:20 ⇒ 15:30 | Autor: TANЈUG

DŽon Kliz se vraća u "Falični pansion" (VIDEO)

Čuveni glumac i komičar DŽon Kliz oživeće poslije više od 40 godina ponovo jednu od najomiljenijih i najuticajnijih britanskih komičnih serija "Falični pansion".
DŽon Kliz (Foto:  EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
DŽon Kliz (Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Kliz koji je igrao glavni lik Bazila Foltija u dvije sezone "Faličnog pansion" prikazane 1975. i 1979. godine na Bi-Bi-Siju, vraća se kao scenarista i glumac nove serije, ovaj put uz svoju kćerku komičarku Kamilu Kliz.

- Nova serija će istražiti kako mizantropski Bazil plovi kroz savremeni svijet - naveli su producenti iz Kasl rok entertejnmenta.

Montipajtonovac Kliz je bio stvorio 12 nastavaka "Faličnog pansiona" sa svojom tadašnjom suprugom, koscenaristkinjom i glumicom Koni But.

Kliz je igrao šeprtljavog, snobovski uštogljenog, neurotičnog i polusposobnog suvlasnika malog hotela u pomorskom gradiću Torkiju, u stalnom strahu od oštre mu žene Sibil, koju je tumačila Prunela Skejls.

Uz But kao recepcionerku Poli, u seriji je bio i Endrju Saks (1930-2016) u nezaboravnoj ulozi konobara Manuela, koji je "iz Barselone", slabo govori engleski jezik i u stalnom je nesporazumu sa Foltijem.

Britanski institut za film je u dva navrata 2000. i 2019. godine birao "Falični pansion" na prvo mjesto među "100 Najvećih britanskih televizijskih programa", dok je panel komičarskih stručnjaka časopisa Rejdio Tajms Klizovu seriju proglasio za najbolji britanski sitkom svih vremena.