latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:40 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Srpska dobija socijalnu kartu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o pokretanju projekta izrade socijalne karte Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Cilj projekta je uspostavljanje socijalne karte kao jedinstvenog informacionog sistema - registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Razvojem informacionog sistema - registra socijalne karte, kao i donošenjem Zakona o socijalnoj karti, uspostavila bi se baza socijalno - ekonomskog statusa pojedinca korisnika određenog prava i sa njim povezanih lica, način objedinjavanja, sadržina, korišćenje i čuvanje podataka, formiranje i prosljeđivanje notifikacija sa drugim informacionim sistemima.

Cilj uspostavljanja informacionog sistema - registra je stvaranje jedinstvene evidencije u oblasti socijalne zaštite, kao i uspostavljanje mehanizama za provođenje racionalne i efikasne socijalne zaštite zasnovane na podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca i porodice u kojoj živi.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi 250.000 KM bez PDV-a za izradu prijedloga projektnog zadatka.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Elektroenergetski bilans Republike Srpske za 2023. godinu.

Vlada Republike Srpske upoznala se sa Informacijom o realizaciji programa prekogranične saradnje u 2022. godini.

Republika Srpska učestvuje u tri programa prekogranične saradnje i to - Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora, Program prekogranične saradnje Srbija-BiH i trilateralni Interreg program Hrvatska-BiH-Crna Gora.

Vlada Repubike Srpske donijela je danas Rješenje o postavljenju Viktora Nuždića za vršioca dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na period od 90 dana. Dosadašnji direktor Milorad Kojić izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti na Projekat banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 2023. godinu.

Opširnije o današnjoj sjednici možete pročitati ovdje.