latinica  ћирилица
09/02/2023 |  15:45 | Autor: SRNA

Stevo Mumović oslobođen optužbi za zločine u Vlasenici

Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepeno je oslobodio Stevu Mumovića optužbi da je počinio ratni zločin protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u Vlasenici u maju 1992. godine, saopšteno je iz ovog suda.
Okružni sud Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Okružni sud Istočno SarajevoFoto: RTRS

Sudija Zinaida Hamidović je, obrazlažući presudu, istakla da se Sudsko vijeće nije uvjerilo nakon izvedenih materijalnih dokaza i saslušanih svjedoka da je Mumović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Hamidovićeva je rekla da Sudsko vijeće smatra da Okružno javno tužilaštvo nije dokazalo postojanje oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske u maju 1992. godine, budući da je VRS formirana 12. maja te godine.

Ona je podsjetila na odluku tadašnjeg Predsjedništva BiH iz juna 1992. godine kojom je proglašeno ratno stanje.

- Konkretno krivično djelo mora biti počinjeno za vrijeme rata. Budući da u tom periodu nije bilo ratnog sukoba, nije dokazano postojanje bitnih elemenata krivičnog djela - rekla je Hamidovićeva.

Prema njenim riječima, iz dokaza koji su izvedeni tokom krivičnog postupka nije bilo moguće izvesti drugačiji zaključak od onog koji je donijelo Sudsko vijeće, dodavši da se na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza nisu uvjerili da je konkretno krivično djelo izvršeno.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.