latinica  ћирилица
09/02/2023 |  17:23 | Autor: RTRS

Fond PIO: Pravovremeno i tačno izvršene sve obaveze Fonda prema banjalučkim penzionerima

Fond za penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske saopštio je danas da je pravovremeno i tačno izvršio sve obaveze i dostavio fajlove bankama i čekove Poštama Srpske na osnovu kojih je 6. februara izvršena isplata za 41.407 korisnika prava sa prijavljenom adresom na području grada Banjaluka.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je obaveza Fonda po osnovu potpisanog sporazuma bila da na dan 30. decembar za sve korisnike prava koji žive na teritoriji grada Banjaluka obračuna jednokratnu novčanu naknadu po osnovu odluke Skupštine grada, te da je netačna izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da Fond PIO za znatan broj penzionera sa prebivalištem u Banjaluci koji su penziju ostvarili u drugim gradovima nije obračunao podršku.

- Po našim evidencijama, u centralnoj likvidaturi isplate na 30. decembar sa prijavljenom adresom i poštanskim brojevima na teritoriji grada Banjaluka nalazilo se ukupno 41.407 korisnika prava. Od toga je putem banaka penziju primalo 29.788 korisnika prava, a putem Pošta Srpske 11.619 - navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda ističu da vode matičnu evidenciju korisnika prava u kojoj se od podataka, između ostalog, nalazi i adresa stanovanja sa poštanskim brojem koju su korisnici prava prijavili prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

Takođe, kažu u Fondu, korisnik prava je dužan da svaku naknadnu promjenu adrese sa poštanskim brojem uredno prijavi Fondu kako bi nastavili nesmetanu isplatu penzije za istog korisnika na novu adresu.

Iz Fonda ističu da je netačna izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da "Fond PIO, greškom ili ne, za znatan broj penzionera sa prebivalištem u Banjaluci koji su penziju ostvarili u drugim gradovima nije obračunao podršku, a oni ne žele da ovi penzioneri to ne dobiju".

- Ovu izjavu u najmanju ruku smatramo nekorektnom i istovremeno demantujemo - navode iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske.