latinica  ћирилица
09/02/2023 |  18:46 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Utvrđeni prijedlozi o grantovima za koridor 5C u Srpskoj i FBiH

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog ugovora o grantu za projekat Koridor 5C u Republici Srpskoj - obilaznica Doboj - poddionica: Rudanka - Putnikovo brdo između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant vrijedan 30,8 miliona evra alociran na Srpsku iz programa Evropski zajednički fond za Balkan.
Radovi na Koridoru 5C - Foto: RTRS
Radovi na Koridoru 5CFoto: RTRS

Svrha projekta je da pomogne BiH, odnosno preduzeću Autoputevi Republike Srpske kao projektnoj kompaniji u finansiranju dijela projekta izgradnje dionice auto-puta na Koridoru 5C od približno 5,2 kilometra, od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon sjednice.

Ovaj grant odobrila je EU posredstvom Investicionog okvira za Balkan, a grantom, koji je alociran na Republiku Srpsku, upravljaće Evropska banka za obnovu i razvoj.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog ugovora o grantu za projekat Koridor 5C dva u Federaciji BiH - projekat obilaznica Doboj - poddionica: Putnikovo brdo - Medakovo između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Balkan, odnosno 12 miliona evra, sa alokacijom na Federaciju BiH /Autoceste FBiH/.

Bespovratna sredstva namijenjena su podršci izgradnje auto-puta na Koridoru 5C na poddionici Putnikovo brdo - Medakovo u dužini od približno 8,5 kilometara, navodi se u saopštenju.

Pojedinačni prijedlozi ugovora o grantu sa osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru odlučivanja, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora.