latinica  ћирилица
09/02/2023 |  18:56 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Omogućen bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva

Savjet ministara donio je danas odluku kojom se omogućava bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Odlukom o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, privremeno se, najkasnije do 31. decembra ove godine, omogućava bescarinski uvoz propisane količine mineralnih đubriva /ukupno 370.000 tona/.

Istovremeno ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, utvrđuju se kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema ovoj odluci, osnovni kriterijum je da se mineralno đubrivo uvozi za potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji BiH kao krajnjih korisnika.

Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih đubriva za poljoprivrednike, što će omogućiti sprovođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobar kvalitet prinosa i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Savjet ministara omogućio bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog đubriva.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog međunarodnog sporazuma između EU i BiH o učestvovanju BiH u programu Unije pod nazivom "Program jedinstvenog tržišta".

Savjet EU i Evropski parlament donijeli su u aprilu prošle godine Program EU za jedinstveno tržište za period 2021-2027. godine, ukupno vrijedan oko 4,2 milijarde evra.

Glavni ciljevi ovog programa su povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta, podrška preduzećima, pogotovo malim i srednjim, razvoj visokokvalitetnih evropskih standarda, jačanje i zaštita potrošača, unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka, te dobrobit životinja, kao i uspostavljanje okvira za finansiranje visokokvalitetnih statistika.

Јedan od šest osnova ovog programa predstavlja nastavak programa EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća za period 2014-2020. godine, u kojem je učestvovala i BiH.

U saopštenju se dodaje da se učestvovanje u ovom programu ujedno može posmatrati i kao doprinos ispunjavanju dugogodišnjih preporuka Evropske komisije koje su upućene BiH u ovoj oblasti.

BiH će za sedam godina učestvovanja u ovom programu na ime ulazne karte osigurati 607.922 evra, s tim da će se doprinosi plaćati na godišnjem nivou, uz mogućnost osiguranja dijela novca iz IPA sredstava.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika BiH predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, navedeno je u saopštenju.