latinica  ћирилица
09/02/2023 |  19:18 ⇒ 22:24 | Autor: SRNA

Zolak razriješen dužnosti, Grubiša v.d. direktora Agencije za lijekove

Savjet ministara je na današnjoj sjednici razriješio dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, a za vršioca dužnosti na period od tri mjeseca imenovana je Nataša Grubiša.
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH - Foto: RTRS
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiHFoto: RTRS

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara zaduženo je da raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora i zamjenike direktora i sprovede konkursnu proceduru u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

Ovo ministarstvo zaduženo je da Savjetu ministara dostavi prijedlog odluke o imenovanju članova Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, s obzirom da je aktuelnom sedmočlanom savjetu mandat istekao u martu 2022. godine.

Za direktora Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković, a dosadašnji direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je imenovan na poziciju zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Za vršioca dužnosti direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH imenovana je Milica Ristović Krstić.

Dužnosti zamjenika direktora Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH razriješen je Radivoje Trbić zbog sticanja uslova za starosnu penziju, te je zadužena Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara da pripremi akt o razrješenju za potpisivanje i objavu u "Službenom glasniku BiH".

Za vršioca dužnosti zamjenika direktora imenovan je Petar Bilinčar na tri mjeseca.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da hitno raspiše novi javni konkurs za izbor i imenovanje zamjenika direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa.

Savjet ministara danas je imenovao Predraga Šupljeglava za zamjenika direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na mandat od četiri godine, a dosadašnji zamjenik direktora Saša Govedarica razriješen je te dužnosti.

Za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku imenovan je Mišo Ćavar, a Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da hitno raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Agencije.

Sa pozicije zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja danas je razriješen Sead Hodžić, a za vršioca dužnosti zamjenika direktora imenovan je Alen Husković.

Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da hitno raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Savjet ministara imenovao je danas Đuru Kneževića i Gorana Amidžića za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Savjet ministara nije prihvatio imenovanje Ibrice Berberovića za zamjenika direktora, rukovodioca Sektora za podršku Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Za generalnog direktora Regulatornog odbora željeznica imenovan je Tihomir Narić, a Lidija Kalinić za člana Odbora Agencije za javne nabave BiH, nakon što je Milan Bajić, razriješen ove dužnosti na osnovi zahtjeva Ministarstva finansija Republike Srpske.

Istovremeno je doneseno i rješenja o izmjeni rješenja o imenovanju člana Odbora Agencije za javne nabave BiH kojim je Dario Tolić imenovan za člana ovog odbora.

Na sjednici je sekretar Ministarstva pravde Željko Bogut imenovan za člana Arhivskog vijeća BiH, a za članove Upravnog odbora Agencije za promociju starnih investicija u BiH imenovani su Robert Vidović i Dušica Blagojević.

Savjet ministara uputiće Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Suada Zeljkovića i Milenka Tomića za članove Regulatorne komisije za električnu energiju BiH /DERK/ iz Federacije BiH /FBiH/.

Savjet ministara upoznat je s informacijom o isteku mandata direktoru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/, te je Upravni odbor UIO zadužen da hitno raspiše javni konkurs i sprovede konkursnu proceduru za imenovanje direktora UIO.

Savjet ministara zadužio je Agenciju za državnu službu BiH da hitno raspiše konkurse za izbor i imenovanja za direktora Agencije za državnu službu BiH, direktora Instituta za standardizaciju BiH, zamjenika direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, direktora Agencije za osiguranje BiH, direktora i dva zamjenika direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, zamjenika direktora Instituta za mjeriteljstvo, kao i direktora i zamjenika direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Agencija za državnu službu zadužena je da raspiše konkurs za izbor i imenovanje generalnog sekretara Savjeta ministara.