latinica  ћирилица
09/02/2023 |  20:16 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Vikipedija na srpskom treći put najbolja po doprinosu provjerljivosti članaka

Vikipedija na srpskom jeziku osvojila je prvo mjesto po doprinosu provjerljivosti članaka na Vikipediji, i to treći put za redom u takmičenju za zemlje Centralne i Istočne Evrope, saopštila je Vikimedijina zajednica Republike Srpske.
Vikipedija - Foto: Wikipedia
VikipedijaFoto: Wikipedia

- Ukupno 38 urednika koji su uzeli učešće u ovom takmičenju, uredili su 5.461 članak i dodali 12.689 referenci, čime je Vikipedija na srpskom jeziku osvojila prvo mjesto po doprinosu provjerljivosti članaka na Vikipediji - navedeno je u saopštenju.

Pod sloganom "1 bibliotekar 1 referenca" od 15. januara do 5. februara i ove godine je održano takmičenje u uređivanju referenci na Vikipediji, a treću godinu za redom Vikimedijina zajednica Republike Srpske i Vikimedija Srbije zajedno su kao urednici Vikipedije na srpskom jeziku učestvovale u ovom takmičenju za zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Već tradicionalna globalna kampanja se sprovodi u sklopu proslave rođendana Vikipedije radi povećanja pouzdanosti i provjerljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

Kao i prethodnih godina, učešće i podršku u ovom takmičenju pružile su i biblioteke u Republici Srpskoj i Srbiji i to: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić" Ljubinje, Narodna biblioteka "Vojislav Lubarda" Rogatica i Narodna biblioteka Pale.

Ukupno 38 urednika koji su uzeli učešće u ovom takmičenju, uredili su 5.461 članak i dodali 12.689 referenci. Njihov rezultat je i ove godine bio ubjedljivo bolji od urednika drugih Vikipedija, pa je Vikipedija na srpskom jeziku ostvarila treću pobjedu za redom u ovom takmičenju.

Drugo mjesto je pripalo Vikipediji na poljskom jeziku sa 4.254 unesene reference, dok je treća Vikipedija na francuskom čiji urednici su dodali 1.871 referencu.

Najbolji urednik i pobjednik ove kampanje je urednica Vikipedije na srpskom jeziku Nikolina Šepić sa 6.686 unijetih referenci. Među deset najboljih urednika Vikipedije na srpskom jeziku našla se i bibliotekarka iz Republike Srpske sa korisničkim imenom "Minjaaa12". Pored pomenute urednice Vikipedije, nagrađeno je još četvoro urednika iz Republike Srpske koji su unijeli zapažen broj referenci.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i provjerljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mjesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što ovu kampanju čini još važnijom, jer članci dobijaju nove i provjerene izvore podataka, čime se pospješuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije - Vikipedije.