latinica  ћирилица
09/02/2023 |  20:35 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Beograd insistira na formiranju ZSO

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ambasadorima Kvinte pri OEBS-u u Beču da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, da zamrznuti konflikt nije rješenje i da insistira na formiranju zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom.
Brnabić-ambasadori Kvinte (Foto: TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ) -
Brnabić-ambasadori Kvinte (Foto: TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ)

- Uprkos svim izazovima, nastavljamo da vodimo odgovornu politiku koja čuva stabilnost, mir i nacionalne interese naše zemlje, a za Srbiju je podjednako važno i pitanje bezrezervne zaštite i osiguranje bezbjednosti pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - navela je Brnabićeva.

Ona je zahvalila ambasadorima za podršku reformama u oblasti vladavine prava, zaštiti ljudskih i manjinskih prava i naglasila da će Vlada Srbije ostati posvećena nastavku reformi i regionalnoj saradnji.

Ambasadori Kvinte naveli su da je Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, i istakli značaj nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu sa Prištinom uz podršku EU i svih pet zemalja.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su ambasadori Francuske Kristin Fages, Njemačke Gesa Brojtigam, Italije Stefano Baldi, Velike Britanije Nil Buš i SAD Majkl Karpenter.