latinica  ћирилица
09/02/2023 |  22:36 ⇒ 10/02/2023 | 07:34 | Autor: TANЈUG

EU: Usvojen zaključak o dijalogu kojim se poziva na formiranje ZSO

Lideri EU usvojili su danas zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine kojim pozivaju na formiranje Zajednice srpskih opština.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Zaključak, u koji je Tanjug imao uvid, "naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", dodaje da je evropski prijedlog "istorijska šansa" za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, "uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO".

- U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropski savjet naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova* i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik - piše u dokumentu.

U drugom pasusu, Evropski savjet "pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je istorijska prilika koju treba da iskoriste obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive".

Zaključci sadrže i treći pasus koji poziva obje strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

- Evropski savjet apeluje na obe strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom - navodi se u tekstu.

U skladu sa evropskom praksom, uz riječ "Kosovo" stoji zvjezdica, kojom EU označava da "ovo određivanje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".