latinica  ћирилица
09/02/2023 |  23:00 | Autor: TANЈUG

Nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji zbog trgovine djecom

Protiv osmoro hrvatskih državljana, koji su ponovo uhapšeni u Zambiji, podignuta je nova optužnica i odnosi se na pokušaj trgovine djecom, javili su zambijski mediji.
Policija - Foto: SRNA
PolicijaFoto: SRNA

Tužilac je u ponedjeljak povukao optužnicu protiv njih, što je sudija prihvatio i prekinuo suđenje, uz napomenu da nije riječ o oslobađajućoj presudi, a Hrvatima je naloženo da za 48 sati napuste zemlju, ali su u vazdušnoj luci u Ndoli ponovo privedeni po nalogu zambijske imigracione službe, prenio je Indeks.

Advokat koji zastupa Hrvate potvrdio je da su ih tužioci ponovo optužili za pokušaj trgovine djecom i potvrdio da se nalaze u pritvoru u Ndoli, u kojem su bili i ranije.

Dodao je da su uhapšeni nakon što su kupili avionske karte s kojima je trebalo da odlete iz Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su službeno optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji izuzev da se odnosi na isti slučaj kao prethodni kada su bili osumnjičeni za pokušaj trgovine ljudima i falsifikovanje dokumenata.

Prije dvije nedjelje oni su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, nakon što su ispunili sve uslove koje im je sud postavio.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra u vazdušnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga.

Oni su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, su im oduzeta i data pod zambijsku njegu.