latinica  ћирилица
10/02/2023 |  12:59 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Višković: Nastavak podrške opštini Foča (VIDEO)

Opština Foča je i do sada imala podršku Vlade Republike Srpske, i tako će biti i u budućem periodu, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.
Višković u Foči - Foto: RTRS
Višković u FočiFoto: RTRS

- Nastavljamo podržavati energetske projekte na ovom području, kako bi ova opština bila jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica u Srpskoj - naglasio je Višković nakon sastanka sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem i posjete Medicinskom fakultetu.

Višković je sa Vukadinoviće razgovarao o strateškim pitanjima u vezi sa privredom i infrastrukturom u ovoj lokalnoj zajednici.

Na području fočanske opštine u pripremnim fazama je ili je započeto više kapitalnih investicija koje se odnose na obnovu putne mreže i izgradnju hidroenergetskih sistema na rijekama Drini i Bistrici.

U Foči je prošle godine počela rekonstrukcija magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, a prva faza, kojom je obuhvaćeno početnih 5,5 kilometara od Broda do Kopilova, trebalo bi da bude završena na proljeće.

Vlada Republike Srpske je za tu dionicu izdvojila 12,5 miliona KM.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, da je izgradnja važnih putnih komunikacija prema Crnoj Gori i Hercegovini razvojna šansa ove lokalne zajednice, prije svega kada je riječ o turizmu.

Višković se sastao i sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta u kojem su, sredstvima Vlade Srpske, opremljene nove prostorije za nastavu.

Višković će obišao novoopremljeni sprat zgrade Medicinskog fakulteta koji djeluje u sastavu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Na novodograđenom spratu zgrade Fakulteta, moderno su opremljene učionice, veliki amfiteatar i sala za kliničke vještine, koje će služiti za izvođenje nastave na srpskom i engleskom jeziku.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će Vlada i opština u Foči graditi nove smještajne kapacitete za studente Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, te proširiti kapacitet postojećeg Studentskog doma, imajući u vidu veliki priliv stranih studenata koji se upisuju na odsjek medicine na engleskom jeziku.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić istakao je da Vlada Srpske pruža veliku pomoć u razvoju fakulteta, a posebno u posljednje dvije godine.