latinica  ћирилица
10/02/2023 |  13:54 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

MUP Srpske otvorio istragu protiv Štulanovića (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otvorilo je istragu protiv Muharema Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, nakon što je Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom".
MUP Srpske - Foto: RTRS
MUP SrpskeFoto: RTRS

Ministar unutraših poslova Republike Srpske Siniša Karan smatra da Islamska vjerska zajednica i politički akteri iz bošnjačkog naroda moraju oštro osuditi slučajeve imama Amira Mahića iz Kozarca i Muharema Štulanovića zbog širenja nacionalne netrpeljivosti i uznemiravanja građana u Srpskoj i BiH.

- Imam ili bilo ko drugi ko je počinio ovakvo kivično djelo biće procesuiran - poručio je Karan.

Direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević rekao je da je MUP otvorio istragu protiv Štulanovića na osnovu Krivičnog zakona Republike Srpske koji sadrži i član "povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda". Za ovo krivično djelo predviđena je i zatvorska kazna.

Kostrešević je istakao da se znaju procedure.

- Obavijestili smo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. MUP Srpske će uputiti akt prema Unsko-sanskom kantonu ili nekoj od agencija na nivou BiH - rekao je Kostrešević.

Podsjećamo, Štulanović je nazvao Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara" i okupljenima poručio da treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske analiziralo je rad u prethodnoj godini. Svi podaci pokazuju da je stanje bezbjednosti u Republici veoma dobro. Smanjen je ukupan broj krivičnih djela, krađa kao i zloupotrebe opojnih droga.