latinica  ћирилица
11/02/2023 |  12:36 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Obilježena 81 godina od stradanja 620 Srba iz Potkozarja (VIDEO)

Služenjem liturgije i parastosa u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozarju obilježena je osamdesetjedna godina od stravičnog zločina nad srpskim narodom.
Parastos žrtvama u masovnom pokolju u Potkozarju - Foto: RTRS
Parastos žrtvama u masovnom pokolju u PotkozarjuFoto: RTRS

U februaru 1942. godine ustaše su, u Ivanjskoj i Piskavici zvjerski ubule 562-oje srpskih civila među kojima je bilo 77-oro djece. O ovim zločinima 70 godina se ćutalo.

Branislav Šutilović rodio se nekoliko mjeseci nakon što su mu ustaše 1942. godine ubile oca i djeda. Pobijeno mu je nekoliko desetina članova porodice. Ćutalo se kaže decenijama o stravičnim zločinima, a istorija je bila falsifikovana.

Zoram Milaković priča da su 12. februara 1942. godine ustaše pobile cijelu porodicu njegovog oca koji je jedini preživio.

- Moja dva rođena strica, dvije strine, tri sestre i dva brata. Najmlađa moja sestra imala je samo šest mjeseci - rekao je Milaković, predsjednik Udruženja građana Kozara Banjaluka.

Pokolj u Ivanjskoj i Piskavici biće predmet istraživanja i memorijalizacije radi uspostavljanja kulture sjećanja i pamćenja, stav je Republičkog centra za istraživanje rata.

- Imamo neke kontakte ovdje sa domaćinima pa ćemo u narednom periodu organizovati okrugle stolove i vidjeti sve šta se može kako bi otrgli od zaborava nevine žrtve - naveo je Viktor Nuždić v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Potomci stradalih svjedoče da su njihovi preci sahranjivani u dvorištima, a da su februara '42. godine u ovim selima ugašene brojne porodice. Zato danas, u nastojanju da izgrade prvo spomen obilježje, žele da sačuvaju sjećanje na stotine pobijenih Srba među kojima je bilo 77-oro djece.