latinica  ћирилица
11/02/2023 |  19:36 ⇒ 12/02/2023 | 09:00 | Autor: RTRS

Ekipa RTRS-a u Gaziantepu i Kahramanmarašu, epicentru zemljotresa (FOTO/VIDEO)

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj i Siriju dostigao je gotovo 26.000. U turskom gradu Gaziantep danas i novi jak zemljotres, jačine 4,5 stepeni po Rihteru. U borbi sa vremenom i za svaki ljudski život, spasioci ulažu nadljudske napore, na temperaturama i 10 stepeni ispod nule. Osluškuju hoće li čuti zvukove ispod ruševina, iz kojih, kažu, dopire neugodan miris, a tako je u svim zemljotresom pogođenim područjima.
Danijel Simić - Foto: RTRS
Danijel SimićFoto: RTRS

Ekipa RTRS-a bila je danas i u Gaziantepu, i u Kahramanmarašu, epicentru zemljotresa, gdje spasioci iz Republike Srpske već četvrti dan pretražuju ruševine.

- Naselje u kojem se trenutno nalazimo zove se Ibrahimovo 1. Ono što se može primijetiti je da postoje zgrade koje su potpuno srušene, dok ima i zgrada kojima zemljotres nije nanio veliku štetu - kaže Danijel Simić izvještač RTRS-a.

Istakao je da je u razgovoru sa našim spasiocima, koji se nalaze u Kahramanmarašu, saznao da je česta pojava prilikom njihovih spasilačkih akcija bila da je beton izrazito lošeg kvaliteta i da se armirano betonske ploče prilično krune.

- Na terenu je mnogo spasilaca, kao i porodica koje očekuju da čuju neke vijesti o članovima svojih porodica - naveo je Simić.

Rođak nestale osobe iz Gaziantepa Јanez Emre, istakao je ra RTRS da je mnogo njegovih rođaka i prijatelja izgubilo dom.

- Јa sam iz Njemačke, iz Štutgarta. Mojoj majci nije bilo dobro i odmah je tražila da dođemo u Gaziantep. Već šest dana ne znamo da li je tetka živa ili mrtva. Nadamo se da će je naći živu sa porodicom, mužem i dvoje djece od četiri i 17 godina - dodao je on.

Spasilac iz Saudijske Arabije Јusuf al Sufaja dodao je da se trude da pomognu turskom narodu.

- Pomažemo da se izvuku tijela. U koordinaciji smo sa kolegama iz turskog Crvenog polumjeseca i zajedno koordinišemo akcije - dodao je on.

Naša reporterska ekipa noć je provela sa Specijalističkim spasilačkim timom iz Republike Srpske u kampu u Kahramanmarašu. Među prvima su stigli u ovaj grad, koji je bio epicentar razornog zemljotresa.

Foto: RTRS

Zajedno sa ekipama iz brojnih zemalja i spasioci iz Srpske su u trci s vremenom - kažu sve manje je nade da pod ruševinama ima preživjelivih.

Oni su na ovu lokaciju stigli prije četiri dana, a danas su ponovo tragali za preživjelima.