latinica  ћирилица
12/02/2023 |  18:25 ⇒ 13/02/2023 | 11:08 | Autor: RTRS

Veliki podvig spasilaca iz Srpske - pod ruševinama u Kahramanmarašu pronašli desetogodišnju djevojčicu (FOTO/VIDEO)

Nakon četiri sata potrage, spasioci iz Republike Srpske ispod ruševina u Kahramanmarašu izvukli su živu djevojčicu . Iako je sedam dana bila zatočena pod ogromnim količinama betona na svu sreću nije teže povrijeđena.
Spasena djevojčica - Foto: RTRS
Spasena djevojčicaFoto: RTRS

Naši heroji u Turskoj, svoju misiju spasavanja nastavljaju.

Ako ne znate, ovako izgledaju heroji!

Foto: RTRS

Članovi Spasilačkog tima Civilne zaštite, na koje je ponosna cijela Republika Srpska su: Nenad Ćuk, Mladen Kulić, Željko Јanković, Željko Sinković, Nenad Јovanović, Stefan Lukić, Zoran Talić, Aleksandar Naumović, Nedeljko Božić, Željko Petrušić, Miloš Ratković, Miroslav Mrakić, Darko Vranić, Zoran Milešević, Miroslav Јašarević, Srđan Šehovac, Vojislav Brezo, Slobodan Kovačević, Stefan Ruljić, Ilija Grbović, Dražan Perija, Dragiša Vuletić, Slaviša Vučkovac, Darijo Veljanovski, Miloš Bogdanović, Goran Marijanović, Vidosav Pejić, Dragan Kos, Milan Novitović i Velibor Јanjić.

Ovo je desetogodišnja djevojčica koja je preživjela sedam dana ispod ruševina višespratnice.

Foto: RTRS


Satima su nadljudskim naporima spasioci iz Republike Srpske zajedno sa turskim nastojali da je lociraju i izvuku ispod ruševina.

- Kad smo je otprilike locirali na osnovu glasa onda se pristupilo kopanju sa druge malo strane i sa velikim mašinama se kopalo do jednog nivoa, a onda da konstrukcija ne bi kolabirala pristupili smo ručnom kopanju - kaže Dragiša Vuletić, spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske.

Mladen Kulić član spasilačkog tima kaže - Mogu misliti šta joj je prolazilo djevojčici kroz glavu dok je bila u mraku.

Mjesta strahu nije bilo – riskirajući vlastite živote, na čak nekoliko metara ispod teškog betona, uspjeli su je spasiti.

- Morali smo da kopamo nekih četiri metra u dubinu sa željom da što prije dođemo do nje - kaže Nenad Јovanović, Spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske.

Foto: RTRS

Nenad Ćuk zamjenik direktora Civilne zaštite Republike Srpske naveo je da je samo izvlačenje bilo veoma stresno.

Foto: RTRS

- Stresno zbog mogućnosti urušavanja tunela kojeg su kolege iskopale kako bi mogli doći do djevojčice, a to je bilo sigurno par metara. Osiguravanje samog tunela bilo je neizvjesno do kraja samo da se ne uruši. Ali hvala Bogu djevojcica je dobro - dodao je Ćuk.

A to i jeste bio osnovni cilj heroja iz Republike Srpske, koji ni sedmi dan nakon zemljotresa, ne gube nadu, da će pronaći još preživjelih. Na herojskom činu, u telefonskom razgovoru, čestitao im je i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Spasavanje djevojčice, ulilo im je novu snagu, za daljom, potragom.

Foto: RTRS

- Vjerujte mi da umora nema nikako, ovaj momenat, vrijedi nego sve milijarde na svijetu. Što se mene tiče ova misija je ispunjena, jedan život smo spasili,  idemo dalje - smatra je Јovanović.

Novitović je dodao da se zbog ovoga živi.

Foto: RTRS

- Zbog ovoga se radi u Republičkoj upravi civilne zaštite. Ovo je na ponos Republike Srpske i svih onih koji su nas poslali na ovakav zadatak i ovu misiju - naglasio je Novitović.

Na terenu u akciji spasavanja, svakodnevno velike zasluge ima i pas tragač Tora. Od nadležnih službi u Turskoj dobio je pohvale , za pomoć, koju spasiocima, svakodnevno pruža.

Povezane vijesti:

Dodik: Cijela Srpska ponosna na vas; U teškim uslovima pokazali ste ogromnu hrabrost

Višković razgovarao sa hrabrim spasiocima: Cijenimo vašu hrabrost i odvažnost

Cvijanović ponosna na hrabre pripadnike CZ; Hvala vam što Srpsku predstavljate u najljepšem svjetlu