latinica  ћирилица
14/02/2023 |  11:11 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježavanje Dana borca i 219 godina od Prvog srpskog ustanka (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska danas obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske.
U Dobrunu obilježen Dan boraca - Foto: RTRS
U Dobrunu obilježen Dan boracaFoto: RTRS

U okviru obilježavanja ovog istorijskog događaja položeni su vijenci na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu, a potom i služen pomen i položeno cvijeće na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske, na Trgu palih boraca u Višegradu.

Vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan rekao je novinarima da je istoriju srpskog naroda obilježila borba za slobodu.

Prema njegovim riječima, svi ratovi koje je vodio srpski narod bili su odbrambeni i otadžbinski.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je potrebno da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Vlada Republike Srpske borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca stave na prvo mjesto kao najveći prioritet.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obraćajući se prisutnima rekao je da se obilježavanjem Prvog srpskog ustanka i Dana boraca pokazuje poštovanje za žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj se danas slobodno živi i koja je branjena i odbranjena krvlju predaka.

Prisutnima se u ime Vlade Srbije obratio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić koji je rekao da ovaj dan simboliše jedinstvo srpskog naroda.

On je istakao da je više od 20.000 boraca dalo svoje živote za čast otadžbine srpskog naroda.

Obilježavanju Prvog srpskog ustanka i Dana boraca u Višegradu prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mićić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i poslanici Parlamentarne skupštine BiH, načelnici opština Višegrad, Novo Goražde, Sokolac i predstavnici opština Foča, Rudo i Bileća.

Foto: SRNA

Spomen-hramu na Vučijaku danas su, povodom Dana boraca Republike Srpske, služeni Sveta liturgija i parastos za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor, a obilježeno je i 30 godina od smrti Veljka Milankovića, komandanta "Vukova sa Vučijaka".

Foto: RTRS

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata obilježen je i u Novom Gradu, a tim povodom položeni su vijenci i prislužene svijeće kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da su borci VRS dali nemjerljiv doprinos u odbrani Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da opština Novi Grad ima dobru saradnju sa organizacijama proisteklim iz minulog rata.

Foto: SRNA

U redovima Novogradske brigade bilo je 5.500 boraca, njih više od hiljadu je ranjeno, a od 348 poginulih boraca iz Novog Grada 248 su bili pripadnici Novogradske brigade, koja je odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i sve nas obavezuje da čuvamo uspomene na heroje koji su živote dali za Republiku Srpsku, poručeno je iz Šamca.

- Da bismo prenijeli duh tradicije predaka, da bismo na mlađe naraštaje prenijeli ono što su njihovi preci učinili da bi oni danas mogli da žive u slobodnoj Republici Srpskoj - poručio je Radovan Zoranović predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac.

U Milićima je služen parastos u Spomen-sobi i položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje.

Foto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Dragutin Đuričić izjavio je novinarima da nikada neće zaboraviti one koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, apelujući na nadležne institucije da u narednom periodu više pažnje posvete bivšim borcima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Za odbranu Kotor Varoša život je u proteklom radu položilo 305 boraca, rekao je danas predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

On je dodao da je ovo dan evociranja uspomena na put kotorvaroških ratnih jedinica i saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Foto: SRNA

Savanović je čestitao praznik i istakao da je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda, jer se danas obilježava i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Republika Srpska obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su BORS i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.