latinica  ћирилица
14/02/2023 |  14:00 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

"Banjaluka je prijatelj" - pomozimo žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji (VIDEO)

Grad Banjaluka u saradnji sa Crvenim krstom i Fondacijom Udružene žene organizuje humanitarnu akciju za pomoć ugroženima koje je pogodio razorni zemljotres u Turskoj i Siriji.
Humanitarna akcija - Foto: RTRS
Humanitarna akcijaFoto: RTRS

Akcija "Banjaluka je prijatelj" počeće 16. februara, a trajaće sve do 2. marta. Svi humani građani svoju donaciju mogu da ostave u prostorijama Vatrogasnog doma u Hvarskoj ulici.

Razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju na najsuroviji način pokazao je koliko je tanka granica između života i smrti. Ipak, dokaz je da nije iščeznula kategorija ljudske solidarnosti i humanosti.

Grad Banjaluka u saradnji sa Organizacijom Crvenog krsta pozvao je sve humane ljude da se priključe akciji. Po preporukama, hrana i garderoba nisu potrebne.

- Tokom ove akcije mi ćemo prikupljati deke, grijalice, cerade, vreće za spavanje, stolice na rasklapanje, krevete na rasklapanje i ono što je možda najznačajnije, higijenske pakete, pod nazivom "Žene za ženu". Preporuka je da to budu male kutije od obuće u koje će se stavljati potrepštine - kaže Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

Misija Crvenog krsta je da se ublaži ljudska patnja kad god i gdje god je to moguće, poručila je Željkica Ilić, sekretar ove organizacije.

Volonteri Crvenog krsta naredne dvije sedmice biće na raspolaganju svaki dan od 14.00 do 18.00 časova u prostorijama banjalučkog Vatrogasnog doma.

- Ovih dana imali smo mnogo poziva građana, koje bih zamolila da ne donose garderu jer nije potrebna. Dešava se da ispred zgrade Crvenog krsta ostave garderoba koja se raznese i ne služi ničemu. Od turskog Polumjeseca smo dobili uputstva i tačno se zna šta je potrebno - kaže Ilićeva.

Fondacija Udružene žene aktivno učestvuje u humanitarnoj akciji "Banjaluka je prijatelj".

- Ženska solidarnost je vrlo važna, posebno u kriznim situacijama kao što je ova i pozvala bih naše sugrađanke da pored svih ovih stvari koje doniraju, ženama koje su trenutno ugrožene, sa jednom posebnom pažnjom pripreme pakete - kaže Gorica Ivić iz ovog udruženja.

Volonteri Crvenog krsta, naredne dvije sedmice dežuraće svaki dan. Oni će preuzimati doniranu robu, sortirati i vikendom pakovati dok Društvo crvenog krsta BiH ne odredi centralno skladište.