latinica  ћирилица
14/02/2023 |  15:57 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Fočanski spasioci u trci sa vremenom

Članovi Spasilačke službe "Volf" iz Foče danonoćno pretražuju ruševine u turskom gradu Hataj na granici sa Sirijom, a u trci sa vremenom i u nadi da će pronaći preživjele nastoje da pretraže što više zgrada, pa gotovo da i ne prave pauzu, kaže Srni šef službe Nenad Ikonić.
Članovi Spasilačke službe Volf iz Foče - ilustracija - Foto: RTRS
Članovi Spasilačke službe Volf iz Foče - ilustracijaFoto: RTRS

Ikonić je rekao da su spasioci prethodnog dana iz ruševina izvukli 14 tijela.

- Radili smo jutros do 3.30 časova po turskom vremenu, a u 7.00 smo ponovo ušli u ruševine, jer hoćemo što više ruševina da pretresemo dok ne počnu građevinske mašine da dolaze. Kada uđu građevinske mašine onda se više ne daje šansa preživjelima, oni smatraju da tu nema preživjelih, mašine to onda ravnaju do zemlje - naveo je Ikonić.

On je istakao da u gradu od milion i po stanovnika, koji je sravnjen sa zemljom, vlada totalni haos uprkos angažovanju svih domaćih službi i pomoći iz inostranstva, jer su razmjere katastrofe nesagledive.

- Vojska je maksimalno uključena i policija, sve spasilačke službe, njihov Nacionalni tim za spasavanje AFAD vodi koordinaciju i raspoređuje nas - rekao je Ikonić.

Njegovo kratko javljanje iz Turske prekinuo je poziv radio stanice u kome su fočanski "Vukovi" dobili novu lokaciju za pretragu, pa su odmah morali krenuti.

U ekipi Spasilačke službe "Volf" su trojica Fočaka - Nenad Ikonić, Duško Đurić i Mladen Stojanović. S njima su zajedno spasioci iz Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

U Turskoj je i ekipa Republičke uprave Civilne zaštite u čijem je sastavu i Fočak Mladen Kulić. /kraj/aj/dad/foto