latinica  ћирилица
15/02/2023 |  09:56 ⇒ 11:20 | Autor: RTS

Vučić: Stvaranje države je avantura, ali država ne trpi avanturizam

Mi Srbi nemamo prava pred sjenima predaka da se ne prisjetimo koliku smo žrtvu prinijeli na oltar otadžbine, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu.
Aleksandar Vučić (Foto: MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Istakao je i da stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena, nikakav avanturizam država više ne trpi.

- Hvala vam svima što ste danas ovdje u Kragujevcu, rodnom mjestu srpske državnosti - započeo je obraćanje Vučić.

Ukazao je da danas, 40 dana poslije Božića, slavimo Sretenje najbitniji datum ne samo u vjerskom, nego i političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

- Za nas je Sretenje crveno slovo, mnogo toga smo započeli, napravili, uradili baš na Sretenje. Narodna mudrost kaže da je sloboda ne da radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš. U tom istom duhu slobodarskom i srpskom, naš veliki književnik Meša Selimović poručuje da čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem. Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1804. godine nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su zajedno Leonidom pali braneći zakone Sparte - istakao je Vučić.

Na današnji dan, podsjeća, prije 219 godina održan je zbor na kojem je bilo prisutno oko 300 ljudi, a za vožda je izabran Đorđe Petrović čija je prva zapovijest bila: "Svaki svoga ubijte subašu".

- Veličanstvena pobjeda na Ivankovcu označila je početak ratne epopeje u kojoj se rađaju herojske pobjede poput Mišara, Deligrada, ustanici oslobađaju Poreč, Kladovo, Negotin, Paraćin, Ražanj, Aleksinac, Kruševac, Beograd - navodi Vučić.

Ukazuje da iako je u početku imao karakter bune protiv dahija, od 1805. godine on postaje javno deklarisani rat za nezavisnost od Otomanskog carstva.

- Članovi Praviteljstvujuščeg sovjeta prve Vlade obnovljene Srbiji bili su najmudriji i najškolovaniji ljudi tog vremena – Prota Mateja Nenadović, Dositej Obradović, Petar Obradović Čardaklija, Luka Lazarević. Naši slavni preci bili su svjesni da osim umijeća na bojnom polju državu moraju da krase diplomatski talenti i politička umješnost - poručio je predsjednik Srbije.

"Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode"

- Dvoumio sam se koliko daleko da idem u onome što nam se zbiva. Više od četiri vijeka naš narod je proveo u bunama. Vijekovima i prije Miloša nije nam manjkalo hrabrosti, ali se postavljalo pitanje zašto je srpska revolucija bila uspješna. Јedni će reći da su nam išle su na ruku međunarodne okolnosti - rekao je Vučić.

Istakao je da "kada su bombardovali Srbiju, mi smo u svom komšiluku tražili krivca".

- Treći će reći da je naš uspjeh vezan za Milošev politički genij. Kakav je čovjek bio, zaslužan za Sretenjski ustav, najbolje je govorio Vuk Karadžić - dodao je Vučić.

Podsjetio je da je na Sretenje 1835. godine usvojen prvi moderni srpski Ustav. Dimitrije Davidović ga je napisao uzimajući ustave Francuske i Belgije, ali je otišao i dalje.

- Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu. Davidović čini čas našoj otadžbini riječima da rob postaje slobodan kada stupi na tlo Srbije. Ovdje sam bio prije tačno sedam godina. I tada, kao danas, opomenuo sam sebe da mi Srbi nemamo prava pred sjenima predaka, a da se ne prisjetimo koliku smo žrtvu prinijeli na oltar otadžbine - naglasio je Vučić.

Ukazao je da smo danas suočeni sa posljedicama rata u kom ne učestvujemo, a trpimo ga i sa pritiscima oko KiM.

- U posljednjih deset godina uspjeli smo ono što su naši preci htjeli, da stvorimo suverenu državu koja ima pravo na riječ, na poštovanje i koje to pravo crpi iz poštovanja principa na kojima bi cijeli demokratski svijet trebalo da počiva. Možemo da zahtijevamo da budemo suvereni i sami odlučujemo. Bez države, samo kao narod to ne bismo uspjeli - rekao je Vučić.

Istakao je i da narodi stvaraju države, a države čuvaju narode.

- Stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena nikakav avanturizam država više ne trpi. Sigurnost, mir, standard, napredak, nisu samo lijepo upakovani proizvodi na nekoj pijaci stranačkih ponuda, to su postamenti na kojima počivaju naše mogućnosti da stvaramo i imamo budućnost. Upozoravam sve nas, sa tim ne smijemo da se igramo, jer država ne trpi avanturizam - poručio je Vučić.

Istakao je i da moramo da nastavimo putem koji su utemeljili naši preci.

- Naše je da brinemo o državi, činimo je uspješnijom i boljom - zaključio je predsjednik Srbije.