latinica  ћирилица
15/02/2023 |  10:47 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Srbija obilježava Dan državnosti (FOTO)

Srbija danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara - Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.
Dan državnosti Srbije - Foto: RTRS
Dan državnosti SrbijeFoto: RTRS

Dan državnosti Srbije obilježava se nizom manifestacija, uz prisustvo najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

Kod Spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu održana je državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Siniša Karan, koji je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Orašac (Foto: RTRS)

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je u Orašcu da je Sretenje simbol državnosti i borbe za slobodu, a da je rukovodstvo Srbije danas riješeno da vodi hrabru politiku i čini sve da država bude slobodna i svoja.

Obilježavanje je počelo Sretenjskom akademijom "Knežev zapis" u Kragujevcu, a nastavljeno polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Grobu Neznanog junaka na Avali.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na akademiji da stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena, nikakav avanturizam država više ne trpi.

U 12.00 časova predsjednik Srbije dodijeliće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a ceremoniji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prenos na RTRS i našem portalu.

Biće održana i državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Zadužbini kralja Petra Prvog, kojoj bi trebalo da prisustvuje i predjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sretenje je jedan od najbitnijih događaja u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovjekovne srpske države. Tog dana 1804. godine, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora nekadašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, među kojima posthumno i fudbalera Sinišu Mihajlovića.