latinica  ћирилица
15/02/2023 |  10:50 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Klokić: Cijeli svijet ujedinjen u pomoći

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da se cijeli svijet ujedinio u pomoći turskom i sirijskom narodu koji su izgubili mnogo svojih sunarodnika u razornom zemljotresu.
Zlatan Klokić - Foto: SRNA
Zlatan KlokićFoto: SRNA

- Sa ogromnom tugom sam, kao i cijela Republika Srpska, primio vijest o zemljotresu koji je u vašoj zemlji zaustavio vrijeme. Duboko vjerujem u solidarnost cijelog svijeta i snagu koju vaš narod ima da na kraju ovog mračnog tunela pronađe svjetlo. U mislima s vama - napisao je Klokić danas u knjigu žalosti u Generalnom konzulatu Turske u Banjaluci.

On je podsjetio da je Republika Srpska u Tursku poslala pripadnike Civilne zaštite koji su pokazali sposobnost u obavljanju humanog posla.

- Nadam se da će u vremenu koji je ispred nas Turska, koja je pomagala i drugima, iznaći snage da izađe iz ove katastrofe - rekao je Klokić Srni.

On je saučešće izrazio i generalnom konzulu Turske u Banjaluci Oguzu Kiliču.

Snažni zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodili su tursku pokrajinu Kahranmanmaraš 6. februara. Dodatnih nekoliko stotina potresa osjetilo se u susjednim zemljama, najsnažnije u Siriji.

Prema posljednjim podacima, usljed zemljotresa poginulo je više od 39.000 ljudi, od čega u Turskoj najmanje 31.500, a u Siriji 8.500.