latinica  ћирилица
15/02/2023 |  12:29 ⇒ 13:07 | Autor: TANЈUG

Uručena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije; Siniši Mihajloviću posthumno orden

Povodom Dana državnosti Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.
Vučić uručio odlikovanja (Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ) -
Vučić uručio odlikovanja (Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ)

Posthumno su odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač, a među dobitnicima su i Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta.

Istim ordenom posthumno je odlikovan Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umjetnosti.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti glume.

Zlatnu medalju za zasluge dodijeljen je operskom pjevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umjetnosti.

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umjetnosti.

Glumcu Lazaru Ristovskom dodijeljen je Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspjeh u javnim i kulturnim djelatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen je Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan.

Orden Srpske zastave prvog stepena dodijeljen je i Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor...

Sretenjski orden trećeg stepena dodijeljeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje lekovitog bilja "Dr Јosif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka "Pinokio", Klinici za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sretenjski orden trećeg stepena dodijeljen je Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, OŠ"Vuk Karadžić" iz Sočanice i OŠ "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela i Gimnaziji "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa.

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "Martovski festival" i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge dodijeljena je Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Јovanoviću, fizičaru Јakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević.
Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti muzičke umjetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Tim ordenom nagrađen je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umjetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Јugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspješnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.