latinica  ћирилица
15/02/2023 |  12:34 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Orlić: Sretenje je simbol državnosti i borbe za slobodu

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas u Orašcu, na ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije, da je Sretenje simbol državnosti i borbe za slobodu, a da je rukovodstvo Srbije danas riješeno da vodi hrabru politiku i čini sve da država bude slobodna i svoja.
Vladimir Orlić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Vladimir Orlić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Orlić je u obraćanju zvanicama i okupljenim građanima na mjestu gdje su Karađorđe i saborci na današnji dan 1804. godine poveli srpsku borbu za oslobođenje od Turaka, poručio da je Sretenje "crveno slovo" za sve Srbe i dan kada se slave vrline koje su srpskom narodu dale snagu da se bori za slobodu, ne pitajući za cijenu.

- Na Sretenje slavimo jedinstvo i teškom mukom izvojevano državno uređenje Srbije, izgrađeno na čvrstoj odluci da opstanemo i postojimo, kao i da srpsko ime sačuvamo i sa ponosom ga izgovaramo i da svoj jezik i pismo njegujemo - naveo je Orlić.

On je istakao da okupljeni u Orašcu danas odaju počast onima koji su to sve srpskom narodu obezbijedili i stoje na mjestu gdje je upaljen plamen slobode, zahvalni srpskim velikanima - voždu Karađorđu, knezu Milošu i svim znanim i neznanim junacima koji su živote posvetili otadžbini i položili ih na njen oltar.

- Sretenje je simbol državnosti i borbe za slobodu, koji su utkani u svako naše djelo i žrtvu. Mi smo izrasli u narod čije su junaštvo cijenili i njihovi neprijatelji. I danas najskulje plaćenu slobodu čuvamo braneći mir, pravo na opstanak i budućnost našeg naroda. Gradeći stabilnu i snažnu zemlju, dokazujemo da smo dostojni nasljeđa slavnih predaka - rekao je Orlić.

Orlić i predsjednik Narodne skupštine Republik Srpske Nenad Stevandić zajedno su položili vijence i odali počast junacima Prvog srpskog ustanka kod spomenika voždu Karađorđu.

Na ceremoniji u Orašcu prisustvovao je i vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Siniša Karan, koji je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, članovi Vlada Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica u Srbiji, Vojske Srbije, diplomatskog kora i brojnih udruženja i organizacija.

Prije ceremonije održan je pomen voždu Karađorđu i ustanicima, koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan, uz sasluženje sveštenstva.

Srbija danas obilježava Sretenje - Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.