latinica  ћирилица
15/02/2023 |  18:39 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Urušavanje objekata prilikom zemljotresa - nemar i pohlepa tokom gradnje ili nešto drugo? (VIDEO)

Objekat prilikom zemljotresa ne smije da se u potpunosti sruši. Oko toga struka ima jasan stav, ali brojni snimci iz Turske i Sirije prikazuju apsolutno suprotno. Na hiljade objekata koji su sravljeni sa zemljom, što ukazuje na jedno - da propisi i procedure prilikom gradnje nisu poštovani.
Urušena zgrada u Turskoj (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU) -
Urušena zgrada u Turskoj (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU)

Brojni vlasnici i izvođači radova na srušenim zgradama u Turskoj uhapšeni su nakon stravičnih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Protiv mnogih će tek biti pokrenuta istraga.

Da li je nečiji nemar i pohlepa uticala na to da nekoliko desetina hiljada ljudi izgubi život?

- Došlo je do ozbiljnih grešaka prilikom izvođenja objekata. Da li je bilo na uštedi materijala, prije svega betona i armature ili je bilo matreijala koji nisu kvalitetni, jedan su od najčešćih uzroka rušenja zgrade - prokomentarisao je profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu Vladan Kuzmanović.

Iz zemljotresa koji su u prethodnih desetak godina pogodili naš region možemo puno naučiti, smatraju stručnjaci, jer su i tada uočeni propusti kod pojedinih objekata.

- Pokazalo se da ti objekti, koji su imali vertikalne serklaže, a to znači armirano-betonske stubiće u krajevima zidova, da su praktično prošli bez ikakvih oštećenja i u Kraljevu i Petrinji, a da su najviše stradali objekti koji nisu ispunjavali ni osnovne uslove - dodao je Borko Bulajić sa Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, departman za građevinarstvo i geodeziju.

Za stabilnost objekta, uz sam proces gradnje i kvalitet materijala, podjednako važan značaj ima kvalitet podloge na kojoj se objekat gradi.

- Izuzetno zavisi ponašanje objekta od terena na kome se nalazi. Da poštujemo savremene propise koje imamo, da se trudimo da niko ne napravi neku stručnu grešku - istakao je Kuzmanović.

U Srbiji se, za razliku od BiH, od 2019. godine primjenjuju evropski standardi, tzv. evrokodovi, čije bi poštovanje prilikom gradnje trebalo obezbijediti stabilnost objekata i prilikom jačih zemljotresa.

- Trebalo bi da su dosta strožiji od prethodnih propisa. Trebalo bi ugraditi više betona, više armature, da bi ti objekti trebali da budu otporniji na dejstva zemljotresa - ističe Bulajić.

Do sada je u Turskoj i Siriji poginulo više od 40 hiljada ljudi, a Turske vlasti pokrenule su istragu protiv više desetina osoba zbog nepoštovanja standarda prilikom gradnje objekata.