latinica  ћирилица
16/02/2023 |  12:24 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Nagrađen film "Neki novi Brodvej" na festivalu u Ufi (FOTO)

Film "Neki novi Brodvej", režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke, nagrađen je specijalnom nagradom na međunarodnom filmskom festivalu Svoj put, održanom u ruskom gradu Ufa.
Denis Bojić - Foto: RTRS
Denis BojićFoto: RTRS

Žiri je u obrazloženju naveo, da je riječ o snažnom i upečatljivom djelu, koje potpuno opravdava misiju ovogodišnjeg filmskog festivala.

Јedan o temelja ovog festivala jeste da se pomogne ljudima da svjesno krenu u formiranje sopstvenog mišljenja, izaberu put u životu, pomognu u razvoju kritičkog mišljenja, stvore okruženje za razvoj konstruktivnog, uvažavjućeg i efikasnog dijaloga. Posebnost ovog filmskog festivala je u tome što se igrani i dokumentarni filmovi iz različitih zemalja, koriste kao povod rasprave o ozbiljnim temema, u kojima učestvuju poznate ličnosti iz različitih sfera društva. U takmičarskoj selekciji učestvovalo je 40 filmova iz više od dvadeset zemalja svijeta.

Foto: RTRS

"Neki novi Brodvej" je prvi dugometražni film iz regiona koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Daunovim sindromom, starijim od 18 godina. Radnja filma prati šest takvih osoba koje, savladavajući brojne prepreke, među prvima postaju polaznici profesionalne škole glume na ovim prostorima, rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Daunovim sindromom.

Film koji je prikazan na festivalima i specijalnim projekcijama širom svijeta, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.