latinica  ћирилица
17/02/2023 |  10:47 ⇒ 10:48 | Autor: sputniknews.com

Zbog štrajka radnika na njemačkim aerodromima otkazano oko 2.340 letova

Zbog štrajkova zaposlenih na sedam njemačkih aerodroma u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu i Štutgartu otkazano je oko 2.340 letova, a pogođeno 300.000 putnika.
Lufthansa (Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN, ilustracija) -
Lufthansa (Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN, ilustracija)

Sindikati radnika zaposlenih na njemačkim aerodromima stupili su u 24-časovnu obustavu rada zahtijevajući veće plate u jeku rasta cijena izazvanog ekonomskom krizom i inflacijom, prenosi Rojters.

- Kada jutros pogledamo terminale aerodroma, to nas više podsjeća na najgore dane pandemije zbog virusa korona, a manje na štrajk upozorenja - izjavio je predstavnik Asocijacije njemačkih avioprevoznika Ralf Bajsel.

Njemački sindikat Verdi najavio je štrajk u srijedu nakon što je saopštio da u pregovorima o poboljšanju uslova i povećanju plata nije bilo velikog napretka.

- Ako se sada ništa ne preduzme u vezi sa platama, čeka nas još jedno haotično ljeto - rekla je za Inforadio predstavnica sindikata Ver.di Kristin Bele.

Štrajk se podudara sa početkom 59. Minhenske bezbjednosne konferencije.

Rumunski ministar inostranih poslova, koji je trebalo da stigne jednim od otkazanih letova, leteće za Austriju, a zatim će se voziti više od četiri sata do Minhena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade.