latinica  ћирилица
17/02/2023 |  14:19 ⇒ 18/02/2023 | 07:09 | Autor: RTRS

Nakon uspješne misije spasioci iz Srpske vratili se kući; Trud i herojstvo biće nagrađeni (FOTO/VIDEO)

U Republiku Srpsku nakon uspješne misije u Turskoj vratio se Specijalizovani tim Republičke uprave Civilne zaštite.
Spasioci iz Turske se vratili u Bijeljinu - Foto: RTRS
Spasioci iz Turske se vratili u BijeljinuFoto: RTRS

Nakon deset dana, stigli su kući, živi i zdravi svojim porodicama. Cijelom svijetu su za primjer.

Njihov trud i hrabrost Republika Srpska će nagraditi, poručio je predsjednik Milorad Dodik, naglasivši da su u humanoj misiji u pravom svjetlu predstavili Republiku Srpsku.

Spasioci iz Srpske su u Turskoj tragali za preživjelima nakon razornog zemljotresa, a u Kahramanmarašu su iz ruševina izvukli desetogodišnju djevojčicu.

- Vjerujte mi ja se sad naježim kad se sjetim tog momenta, ja sam to izjavio i dalje stojim iza toga, taj momenat kad smo izvukli napolje ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. To je bilo sasvim slučajno naš potražni pas Tora je nanjušio leš njene majke i faktički je njeno tijelo pomoglo da se spasi djevojčica. Možete da zamislite kakav je to trenutak - ispričao je Nenad Јovanović, spasilac.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je po povratku da je uspješno obavljen zadatak na koji su upućeni odlukom Vlade Republike Srpske i po naredbi presjednika Republike Milorada Dodika.

- Akcija i sve što smo uradili u Turskoj imalo je samo jedan cilj, da što više pomognemo ugroženom stanovništvu u pronalaženju preživjelih nakon zemljotresa, a iskustvo sa kojim se vraćamo nama i svim građanima Srpske treba da ulije dodatnu sigurnost da u slučaju prirodnih katastrofa imamo spremne, obučene i opremljene ljude - rekao je Novitović novinarima koji su spasioce po povratku iz misije u Turskoj dočekali na graničnom prelazu Rača.