latinica  ћирилица
18/02/2023 |  15:16 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Velike zadušnice obilježene na spomen-groblju Mali Zejtinlik (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Zadušnice četiri puta tokom godine. Danas su bile Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i Zimske i najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Običaj je izaći na groblja i prislužiti svijeće za duše upokojenih.
Velike zadušnice obilježene na spomen-groblju Mali Zejtinlik - Foto: RTRS
Velike zadušnice obilježene na spomen-groblju Mali ZejtinlikFoto: RTRS

Na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu danas su ljudi iz svih krajeva Republike Srpske prislužili svijeće i pomolili se za duše upokojenih.

Porodice, prijatelji i saborci posjetili su vječna počivališta svojih najmilijih, upalili svijeće i pomolili se.

Bol i tuga ne prolaze. Kroz suze pričaju o teškim danima kada su bježeći pred neprijateljem napuštajući Vogošću, Dobrinju, Grbavicu, Hadžiće, Ilidžu i druga naselja u okolini Sarajeva sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke članova porodice.

Među njima i Miroslava Okilj, majka poginulog borca.

Slađan Okilj je u kategoriji najmlađih boraca koji su život dali za slobodu. Roditelji kažu da bi voljeli da se po njihovom sinu zove neka od ulica, kako bi se sačuvalo sjećanje na ovog hrabrog mladića.

Na Malom Zejtinliku na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Prosječna starost sahranjenih boraca je 25 godina.

Vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i egzodusa 150.000 sarajevskih Srba, koji su se raselili širom Republike Srpske.