latinica  ћирилица
18/02/2023 |  19:44 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Srpska ima jednu od najspremnijih jedinica u regionu

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da ponos sa kojim su se pripadnici specijalističkog tima za spašavanje iz ruševina vratili iz Turske i pomoć koju su pružili ugroženom stanovništvu u Kahramanmarašu daju za pravo da se kaže da Republika Srpska ima jednu od najspremnijih jedinica u regionu.
Spasioci heroji - Foto: RTRS
Spasioci herojiFoto: RTRS

- Ono što je bitno da građani Republike Srpske znaju je da imaju obučene i opremljene jedinice i timove, a naša dodatna obaveza je da zajedno sa Vladom Srpske i ostalim institucijama razvijamo sistem zaštite i spašavanja i pružimo građanima Srpske maksimalnu zaštitu u ovakvim situacijama - rekao je Novitović.

On je istakao da će sva iskustva koja su članovi specijalističkog tima stekli u Turskoj služiti da se što više unaprijedi sistem zaštite i spašavanja, da se jedinice Civilne zaštite usavrše, modernizuju, opreme i organizuju na najbolji mogući način.

- Naši pripadnici su krajnje požrtvovano i posvećeno radili svoj posao i ponašali se odgovorno prvenstveno prema svom životu i zdravlju, ali smo vodili računa da u datoj situaciji damo svoj maksimum - rekao je Novitović za ATV.

On je naveo da bi misija bila nepotpuna da nisu uspjeli da spasu jedan ljudski život, te dodao da će ta četiti sata koliko je trajala akcija spašavanja djevojčice iz ruševina u Kahramanmarašu obilježiti živote učesnika ove misije.

- Na nama je da od ovog tima sa 30 članova učinimo da on ostane okosnica jedinice koja će imati znatno više pripadnika. Sva ova iskustva moramo implementirati - rekao je Novitović.

On kaže da su svi učesnici jedinice prošli ranije obuke, ali da iskustvo koje nose iz Turske daleko od toga što su mogli da vide i nauče.

- Niko od pripadnika Republičke uprave civilne zaštite nije mogao očekivati kakve će ih razmjere zemljotresa dočekati u Turskoj i ljudske patnje koje su zajedno sa turskim stanovništvom preživjeli - rekao je Novitović.

On je naveo da su pripadnici specijalnog tima odgovorili zadatku i ispunili u potpunosti misiju na koju su upućeni odlukom Vlade Republike Srpske i po naredbi predsjednika Republike Milorada Dodika.

Novitović kaže da je bilo za očekivati da odgovorno rukovodstvo Republike Srpske razmotri mogućnost da se članovi ovog tima finansijski nagrade, kao što je to najavio predsjednik Srpske.

- Ponos smo Republike Srpske i u buduće će biti daleko veća čast biti pripadnik Republičke uprave civilne zaštite. To nam je dodatna obaveza koja nam je sada nametnuta - rekao je Novitović.