latinica  ћирилица
20/02/2023 |  11:19 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Vučić: Svijet se bjesomučno naoružava, Vojska Srbije mora biti mnogo jača (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom posjete sajmu naoružanja u Abu Dabiju da se svi u svijetu bjesomučno naoružavaju, te da Vojska Srbije mora da bude mnogo jača i da znatno poveća borbenu gotovost.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

- Moramo da imamo najbolju i najsnažniju vojsku, ništa nas drugo neće sačuvati. To je garant našeg suvereniteta i integriteta. Sve druge zemlje ulažu nenormalne količine novca - rekao je Vučić novinarima tokom posjete štandu Srbije.

On je naglasio da se u svijetu dešava nešto što nije bio slučaj u posljednjih 70 godina, da se svi naoružavaju bjesumučno.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je rekao da se naoružavaju sve zemlje EU, Poljska, Hrvatska, Grčka, Turska, Bugarska, Rumunija, da Rusija "u nebesa" diže svoju vojnu proizvodnju, naoružavaju se Kina, Indija, arapske zemlje, SAD.

On je istakao da se naoružavaju i Albanci na Kosovu i Metohiji, nabavljaju 100 oklopnih vozila suprotno svim međunarodno-pravnim normama i Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

- Tako i mi nastojimo da podignemo našu proizvodnju - rekao je Vučić, najavljujući velika ulaganja u srpsku namjensku industriju.

On je istakao da Srbija mora da uloži ogroman novac u odbrambenu industriju, da drastično podigne svoje operativne i funkcionalne sposobnosti.

Vučić je rekao da će naredne godine Vojska Srbije iz domaće proizvodnje da kupi 200 teških vozila i oruđe, među kojima "miloše", "lazare", modernizovane tenkove, gvozdike haubice, nove "ognjeve", odnosno višecjevne bacače raketa.

- I to će da košta 300 miliona evra. Dodatno ćemo dati još 100 miliona evra da bismo pomogli domaću namensku industriju i oporavak - rekao je Vučić, te ponovio da će osnovna plata vojnih specijalaca, njih 5.000 koliko planira Srbija da uvede, biti 2.000 evra.

On je dodao da je u okviru sajma naoružanja u Abu Dabiju imao razgovore o mnogim važnim pitanjima, te da su kod Amerikanaca i Emiraćana uglavnom zastupljeni dronovi i bespilotne letjelice, takozvani kiler dronovi, kamikaze dronovi.

- Razgovaramo sa našim prijateljima o kupovini i osvemu drugome i verujem da ćemo uskoro imati završene i potpisane ugovore i već pre kraja godine isporučene prve količine - rekao je Vučić, te dodao da na sajmu postoji veliko interesovanje za kupovinu oružja i oruđa iz Srbije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od danas do 24. februara domaćini su 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEKS 2023" i 7. Pomorske ratne izložbe "NAVDEKS 2023".

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi ove vrste u svijetu koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika UAE Muhameda bin Zajeda al Nahjana, učestvuje Srbija, a u Abu Dabiju od juče boravi i Vučić.