latinica  ћирилица
21/02/2023 |  14:02 ⇒ 22/02/2023 | 11:26 | Autor: RTRS

Dodik nakon sastanka sa Krišto i Čovićem: Saglasnost oko Evropskog puta BiH, ali ne i oko NATO (VIDEO)

Usaglasni smo se oko Evropskog puta BiH, uz želju da konstituisanjem Savjeta ministara imamo jedno sasvim drugo okruženje, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanaka sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja) -
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja)

- Imamo različita mišljenja oko NATO i ulaska BiH u Alijansu, i to ne treba da komentarišemo. Međutim, treba naglasiti da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU, a ne podanička kako to smatra šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da evropski put i 14 prioriteta treba da se stavi na dneveni red i da se vidi na koji način može da se nađe koncenzus.

- Što se tiče rada Savjeta ministara, ono što smo dogovrili do sada ispoštovano je. Treba naći model da Savjet ministara drži sjednice sa vladama entiteta - poručio je Dodik.

Dodik očekuje i brzo formiranje Vlade FBiH.

Kaže, ako neka banka ne bude htjela da finansira projekte u Republici Srpskoj, biće protiv projekata u FBiH, koje bi finansirala ista banka. Očekuje razgovare i o tome

- Potpuno smo svjesni da moramo rješavati ona pitanja oko kojih postoji saglasnost - kaže Dodik.

Dodik ističe da je razgovarano i o istočnoj gasnoj interkonekciji.

Navodi da je dogovoreno da se i u narednim danima razgovara o tome kako bi se odblokirao proces.

Zadovoljan je dinamikom donošenja odluka u Savjetu ministara.