latinica  ћирилица
23/02/2023 |  20:19 ⇒ 20:19 | Autor: TANЈUG

EU odlučila da olakša humanitarnu pomoć za Siriju čiji je režim pod sankcijama

S obzirom na težinu humanitarne krize u Siriji koju je pogoršao zemljotres, Savjet EU je danas odlučio da usvoji humanitarni amandman kako bi se dodatno olakšala brza isporuka humanitarne pomoći.
Sirija, zemljotres (Foto:  EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Sirija, zemljotres (Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Izmjena se primjenjuje na period od šest mjeseci, saopštio je danas Savjet EU.

Sa ovim amandmanom humanitarne organizacije neće morati da traže prethodnu dozvolu od nacionalnih nadležnih organa država članica EU za humanitarne svrhe.

Savjet EU podsjeća da sankcije EU koje se primjenjuju u vezi sa Sirijom ciljaju Asadov režim i njegove pristalice, kao i sektore privrede od kojih je režim ostvarivao profit.

Režim sankcija ne zabranjuje izvoz hrane, lijekova ili medicinske opreme od strane EU u Siriju i ne cilja na sirijski zdravstveni sistem.

Režim sankcija uključuje široko humanitarno izuzeće kako bi se osiguralo kontinuirano pružanje humanitarne pomoći bilo kom dijelu zemlje.

- Savjet je i dalje duboko zabrinut zbog situacije u Siriji, gdje je sukob daleko od završetka i gdje je i dalje izvor patnje i nestabilnosti. Tragični zemljotres od 6. februara 2023.godine dodatno je pogoršao patnju sirijskog stanovništva - piše Savjet Unije u saopštenju.

Po podacima koje je EU danas objavila, Unija i njene države članice su vodeći donatori humanitarne pomoći onima koji su pogođeni sukobom u Siriji.

Od 2011. godine ukupan iznos humanitarnog finansiranja Evropske unije i njenih država članica za krizu u Siriji (Sirija plus susjedne zemlje) iznosi 27,4 milijarde evra.

Od razornih zemljotresa EU i njene države članice su već obezbijedile 5,5 miliona evra za rješavanje najhitnijih potreba, kao dodatnu humanitarnu pomoć za sva pogođena područja.