latinica  ћирилица
24/02/2023 |  11:25 ⇒ 17:29 | Autor: sputniknews.com

Moskva: Prijedlozi Kine o Ukrajini - signal Zapadu da je kriv za krizu

Prijedlozi Kine za rješavanje situacije u Ukrajini su pozitivna politička deklaracija koja šalje signal Zapadu da je kriv za krizu, izjavio je za Sputnjik poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- To je pozitivna politička deklaracija koja je usmjerena na spuštanje međunarodnih tenzija i koja direktno šalje signal Zapadu da je kriv za krizu - rekao je Morozov.

Kako je istakao, plan za rješavanje sukoba u Ukrajini koji je predložila Kina "nesumnjivo je koristan" i uveliko prevazilazi okvire same ukrajinske krize.

- Što se tiče samog ukrajinskog faktora, ovdje nisu važni formalni momenti - prekid vatre i direktni pregovori, nego suština - o čemu će se pregovarati - ocijenio je Morozov.

Upravo je to pitanje u kome je važan i potreban konstruktivan stav Kine, zaključio je ruski poslanik.

Prethodno je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rješavanju sukoba u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize" kineski spoljnopolitički resor navodi i da ́će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.