latinica  ћирилица
24/02/2023 |  11:51 ⇒ 11:56 | Autor: TANЈUG

Turska objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima

Turska je danas objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima kako bi se omogućilo kompanijama ili humanitarnim organizacijama da pomognu u hitnoj izgradnji novih domova za milione kojima je potreban smještaj.
Turska - zemljotres  (Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Turska - zemljotres (Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Više od 160.000 zgrada, sa 520.000 stanova, srušilo se ili su teško oštećene u zemljotresima u Turskoj, prenio je Rojters.

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj veći je od 43.500, dok je u susjednoj Siriji nastradalo blizu 6.000 ljudi.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je obnovu domova u roku od godinu dana, iako su stručnjaci istakli da vlasti treba da stave bezbjednost ispred brzine.

Mnogi preživjeli su napustili jug Turske i smješteni su u šatore, kontejnerske kuće i druge objekte koje obezbjeđuje vlada.

Prema novim propisima, pojedinci, institucije i organizacije će moći da grade rezidencijalne i privredne objekte koje mogu da doniraju Ministarstvu za urbanizaciju i oni će potom biti predati onima kojima su potrebni, navedeno je u predsjedničkom dekretu objavljenom u Službenom listu.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je za Si-En-En Turk da je 171 osoba uhapšena, a još 77 ljudi je pred hapšenjem nakon istrage o urušavanju zgrada u oblasti koju su pogodili zemljotresi zbog kršenja građevinskih propisa.

- Svi će odgovarati pred sudovima. Svi će biti kažnjeni na osnovu svoje odgovornosti - rekao je Bozdag.