latinica  ћирилица
26/02/2023 |  07:59 ⇒ 09:15 | Autor: Agencije

Žestoke borbe oko grada Bahmuta; EU usvojila nove sankcije protiv Rusije

Žestoke borbe se i dalje vode u blizini grada Bahmuta. EU usvojila nove sankcije protiv Rusije. Rusija je demantovala da je bilo tajnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine u Ženevi. Skup G-20 završen je u Indiji bez zajedničke osude rata u Ukrajini jer su to odbili predstavnici Rusije i Kine. Isporuka nafte preko naftovoda "Družba" obustavljena je saopštio je izvršni direktor poljske naftne kompanije.
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA, ilustracija) -
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA, ilustracija)

Evropska unija je, u skladu sa obećanjem da će pojačati pritisak na Moskvu ''dok Ukrajina ne bude oslobođena", usvojila je u subotu deseti paket sankcija Rusiji, dan nakon prve godišnjice početka rata u Ukrajini.

- Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada, koje iscrpljuju ruski ratni arsenal i duboko zadiru u ekonomiju te zemlje - objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je evropski blok pojačao pritisak na sve koji pokušavaju da zaobiđu sankcije EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da će EU nastaviti da uvodi dodatne sankcije Moskvi.

- Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju i radićemo na tome koliko bude bilo potrebno, sve dok Ukrajina ne bude oslobođena od brutalne ruske agresije - naveo je on u saopštenju.

Borelj je rekao da su se najnovije sankcije usmjerene na bankarski sektor, pristup tehnologiji koja se može koristiti za civilne i vojne namene i naprednoj tehnologiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je nove kaznene mjere kao „nove moćne korake protiv vojske, industrije i finansijskog sektora terorističke države".

Komesarka za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova izjavila je da njeno uvrštavanje na listu „krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i sva druga međunarodna pravna akta koji se tiču ljudskih prava".

Novi paket EU sankcija uključuje i zabranu izvoza elektronskih komponenti koje se koriste u ruskim sistemima naoružanja, kao što su dronovi, rakete, helikopteri, kao i specifičnih materijala "retke zemlje", elektronskih integrisanih kola i termalnih kamera.

Takođe, nameće stroža ograničenja izvoza za još 96 subjekata koji podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks, uključujući po prvi put sedam iranskih entiteta za proizvodnju vojnih dronova koje koristi Moskva.

Uvedena su dodatna ograničenja na uvoz robe koji donosi značajne prihode Rusiji, kao što je asfalt i sintetičke gume.

EU je uvela sankcije za 11 pojedinaca i sedam subjekata povezanih sa Vagner grupom, čiji se plaćenici bore u Ukrajini, ali su takođe uključeni u sukobe u afričkim zemljama, poput Malija.