latinica  ћирилица
27/02/2023 |  09:05 ⇒ 10:40 | Autor: RTRS

Vojvodić: Narušen ugled visokoškolskog sistema i ustanova (VIDEO)

U postupcima akreditacije diploma, koje su otkrivene tokom akcije Klaster, ništa nije ukazivalo da postoji ikakva zloupotreba, jer bi se u tom slučaju zaustavio proces akreditacije, izjavila je Biljana Vojvodić, direktorka Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.
Biljana Vojvodić - Foto: RTRS
Biljana VojvodićFoto: RTRS

Vojvodićeva je, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a, istakla da je kupovina diploma ogroman problem o kojem se mnogo priča ali, kako je rekla, nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže ova pojava.

- Mi provjeravamo usklađenost rada sa standardima, a ovakve pojave se mogu se otkriti samo kroz istražne radnje. U postupcima akreditacija zakonitost se prodrazumijeva - ističe Vojvodićeva.

Ona je dodala da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za određene institucije gdje je taj proces u toku, a kako bi se nakon započete istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Ukoliko akcija "Klaster" dobije sudski epilog optuženi bi se mogli suočiti sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama, jer su optuženi za krivična djela.

Vojvodićeva je naglasila da ova afera narušila ugled visokoškolskog sistema i ustanova, te će, kako je rekla, trebati vremena da se taj ugled i povjerenje vrati.

- Ovo sve što se dogodilo bacilo je negativno svjetlo i unijelo nepovjerenje u rad visokoškolskih ustanova. Nadam se da će svi oni  koji su učestvovavli u nezakonitoj dodjeli diploma buti kažnjeni i da u ovom sistemu neće biti mjesta ovakvoj vrsti zloupotreba - navela je Vojvodićeva.