latinica  ћирилица
27/02/2023 |  19:08 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Nastao iz nužde kao temelj pravne moći, zaštite i sigurnosti - 31 godina Ustava Srpske (VIDEO)

Sutra se navršava 31 godina od kada je proglašen prvi Ustav kojim je stvoren temelj pravne moći, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.
Ustav Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustav Republike SrpskeFoto: RTRS

Mijenjan je i dopunjavan, dijelom autonomno u Narodnoj skupštini, a dijelom prisilno – nametanjem visokih predstavnika. Bio je i ostaje temelj na kojem počiva Republika Srpska, sa svim ustavotvornim elementima – od ljudskih prava i organizacije vlasti, do teritorijalnog uređenja.

Nastao je na razvalinama bivše jugoslovenske zajednice, Ustav Republike Srpske kao štit srpskom narodu, u ratno predvečerje. Posmatrajući dešavanja u Hrvatskoj i srozavanje sunarodnika na nivo nacionalne manjine – preživljavali su i Srbi u BiH osionost muslimansko-hrvatske koalicije.

Nakon što su poslanici mimo volje srpskih kolega odlučili da BiH funkcionisanje nastavi kao nezavisna država, uslijedio je iznuđeni odgovor - Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH. I na plebiscitarnim osnovama trasiran put Deklaraciji o proglašenju Republike Srpskog naroda u BiH.

Bio je to vapaj za ravnopravnošću konstitutivnih naroda. No umjesto ravnopravnosti, uz podršku stranaca, muslimani i hrvati su nastavili ishitreni sunovrat u građanski rat. A Srbi borbu za svoj istorijski, politički i ustavni subjektivitet. Razumno i postepeno stvaran je Ustav kao temelj i kruna državotvornog procesa.