latinica  ћирилица
27/02/2023 |  19:32 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Brojna reagovanja iz Srpske - nedopustiva odluka Šmita

Brojna reagovanja iz Srpske na odluku Kristijana Šmita koji je večeras suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, koji je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje a nije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će se u Srpskoj primjenjivati ono što donese Narodna skupština, a ne Kristijan Šmit.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da odluka o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja najgrublji nasrtaj na ustavno uređenje Srpske i dejtonski ustav BiH.

- Nijedna suspenzija i odluka nelegitimnog međunarodnog predstavnika nije uticala, niti će uticati na pravo Narodne skupštine Republike Srpske da zakonima uređuje svaku oblast, pa tako i pitanje imovine - naglasio je Višković.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je nedopustiv intervencionizam bilo kojih stranaca koji se postavljaju iznad demokratski izabranih institucija praveći dodatne razdore u BiH i uporno je držeći u stanju nedovršenog eksperimenta.

Da stvar bude gora, dodala je Cvijanovićeva, u prošlosti su visoki predstavnici djelovali izvan ovlašćenja datih Dejtonskim sporazumom.

- Ali, da stvar može biti gora i od goreg dokaz je ponašanje Kristijana Šmita koji nije dobio ni podršku Savjeta bezbjednisti UN za tu poziciju, a interveniše u Ustav i zakonodavstvo u BiH - naglasila je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše odluku Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini.

Imovina Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj, istakao je Radovan Kovačević, delegat SNSD-a u Domu naroda.

Kristijan Šmit i Savjet za sprovođenje mira pokušavaju unijeti nemir i nestabilnost da bi opravdali sopstveno postojanje i ostvarivanje ciljeva onih koji su protiv Srpske, smatra delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Nakon što je Šmit objavio da je danas suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini, Bursaćeva je rekla Srni da on nema pravo da bilo šta suspenduje ili usvaja u ovoj zemlji, a kamoli da suspenduje zakone usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je činjenično i nepromjenjivo stanje da Republika Srpska ima svoju imovinu i svoju teritoriju, te da osobe poput Kristijana Šmita nisu dobrodošle.

- Politički parazit ide iz krajnosti u krajnost, dodvoravajući se političkom Sarajevu. Te besmislene papire neka ponese sebi za uspomenu - rekla je Vulićeva za Srnu.

Odluke koje donosi Kristijan Šmit nemaju pravnu podlogu što govori o pravnom nasilju i sili, a ne o demokratiji, smatra predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Banjac je izjavio Srni da je paradoks je da se neki strani ambasadori sastaju i odlučuju o pravima jedne zemlje, jer su samo gosti u BiH i ništa viš, te ocijenio da Šmitova odluka o suspendovanju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja kršenje Ustava BiH i grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Sve što oni prodaju, što su vrijednosti takozvane EU, organizacije koja krši evropske vrijednosti, a to ustvari krši i radi Šmit. On nema nadležnosti ni pravo da to radi - izjavio je Banjac.

Odluka Šmita da suspenduje primjenu Zakona o nepokretnoj imovini predstavlja akt političkog nasilja koji će proizvesti dalje podjele i novu krizu u BiH, ocijenio je poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković.

Nakon još jedne odluke Kristijana Šmita, kojom suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, reagovao je predsjednik Socijalističke partije Srpske, Goran Selak, koji je itakao da Ustav BiH nedvosmisleno prepušta regulisanje imovine entitetima.

- Nadležnosti BiH taksativno su navedene u Ustavu BiH metodom enumeracije. Ustav je definisao generalnom klauzulom da sve ostale nadležnosti, koje nisu nabrojane, pripadaju entitetima, a jedna od njih je svakako imovina - ističe lider SPS-a.

Petković je istakao da je to nezakonito i da pravno gledano nijedan visoki predstanik nema pravo donošenja odluka sa zakonskom snagom, jer to nije propisano aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić ocijenio je da je nedopustiva odluka  Šmita da suspenduje legalan zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske i da će to dovesti do destabilizacije prilika u BiH.

- Nedopustivo je da jedan čovjek koji se predstavlja za visokog predstavnika, a to nije jer nije prošao proceduru izbora, pritom je bio parlamentarac u Njemačkoj, prekrši sve norme parlamentarizma bilo gdje u svijetu i ponaša se kao običan uzurpator ili diktator poništavajući legalan zakon koji su donijeli Narodna skupština i poslanici koje su izabrali stanovnici Srpske - rekao je Vujičić Srni.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da odluka Šmita da nije donesena u duhu pomirenja i što se tiče Srpske nije održiva već dodatno rasplamsava ionako uzavrele strasti u BiH.

- Odluka koja je donesena kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini Srpske sigurno će doživjeti neki drugi epilog, jer će sigurno odreagovati Narodna skupština Srpske - rekao je Čubrilović.