latinica  ћирилица
28/02/2023 |  12:36 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

"Srpska se brani i u Srbiji"; Dodik: O poziciji naše Republike ne mogu da odlučuju oni koji je ne razumiju (VIDEO)

U Domu vojske Srbija održana je tematska tribina pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji" na kojoj će biti promovisan zbornik radova "Srpska se brani i u Srbiji: Deset beogradskih tribina o Republici Srpskoj 2021–2022.".
Tribina "Srpska se brani i u Srbiji" - Foto: RTRS
Tribina "Srpska se brani i u Srbiji"Foto: RTRS

Ponekad djeluje da su stvari završene, ali nacionalna pitanja na Balkanu nisu gotova, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na tribini.

- Mi smo upozoravali na anti-dejtonska dešavanja. Sada djeluje da smo stali "vragu za vrat". Danas su ostale određene vrijednosti za Republiku Srpsku, koje su dovoljne da nastavimo svoju političku borbu. Srpska danas ima više onih koji je razumiju, nego što je to bilo u prošlosti - dodaje Dodik.

Dodaje da Srpska ima jasne političke stavove i da ne smije oklijevati da kaže jasno šta misli o svakom izazovu koji se pred nju stavi.

- Naš odgovor je da smo sada više nego ikada spremni da svako pitanje bačeno na sto odbijemo i ne želimo o tome da razgovaramo - rekao je Dodik.

Kaže za Srpsku su mnogo važna ta politička prijateljsta, te da o poziciji Srpske ne mogu da odlučuju oni koji je ne razumiju.

- Ne oklijevamo da kažemo jasno šta mislimo o svakom izazovu pred kojim se nalazimo. Naučili smo da kada god prihvatimo da razgovaramo, drugi tumače to onako kako žele - ističe Dodik.

Poručio je da će Srpska donijeti odluku da odstupi od evropskog puta BiH, ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz EU.

Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u Srpsku za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

Dodik je rekao da Republika Srpska danas ima više vidljivih prijatelja, nego ikada, te da od kada postoji nikada nije imala veći broj zaposlenih, oko 270.000, dok je oko 80 odsto pokrivenost uvoza izvozom.

On je ponovio da neki koji žive od apanaža na fakultetima u Sarajevu govore o Srpskoj u najgorem smislu, a neće da primijete da Srpska ima 50 KM veću prosječnu platu nego FBiH, a da je zaduženost najniža u regionu.

Dodik je istakao je da će u Srpskoj podržati sve odgovorne politike koje idu za tim da ojačaju Srbiju za koju je važno da ima jaku strukturu vlasti u Srpskoj.

Srbija i Republika Srpska bi trebalo da imaju jedinstvenu nacionalnu politiku, izjavio je šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

- Јedan smo narod sa dvije strane rijeke, imamo isti jezik i pismo, istu vjeru pravoslavnu, istorije nam se prepliću kroz vijekove, te bi danas, pred istim političkim pritiscima iz svijeta, trebalo da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku - smatra Cicović.

Profesor geopolitike Srđan Perišić izjavio je da su svi srpski političari u odnosu sa Vašingtonom u posljednjih 30 godina prevareni i da je jedini odgovor u tvrdom stavu sa crvenim linijama.

Naučni savjetnik Instituta za političke studije u Beogradu Milomir Stepić smatra da bi pokretača i nosioca srpske političko-teritorijalne integracije u 21. vijeku trebalo tražiti u Republici Srpskoj, koja svojom nacionalnom zrelošću i djelovanjem pokazuje da je novi srpski Pijemont.

Svaki kompromis sa Zapadom je kontraproduktivan, jer se vraćaju i ispostavljaju novi zahtjevi, smatra i politikolog Nenad Kecmanović.

Republika Srpska je, kaže, pokazala da može da brani i Ustav i svoju poziciju, a da će pritisci biti nastavljeni - ne sumnja.

Zapad nije više što je ranije bio, čemu su težili i Srbija i Rusija nakon pada Berlinskog zida, ističe politikolog Aleksandar Pavić.

Karakteriše ga nametanje i diktatura, a ne pregovaranje. Dobro je, napominje, što se počinje stvarati multipolarni svijet.