latinica  ћирилица
01/03/2023 |  12:32 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Berjan: 1. mart nepostojeći praznik, u Ambasadi u Јapanu običan radni dan

Ambasador BiH u Јapanu Siniša Berjan izjavio je da 1. mart, nepostojeći dan nezavisnosti BiH, evocira tužna sjećanja na početak građanskog rata u BiH i da za srpski narod u Republici Srpskoj nije, niti će ikada biti, obilježavan kao državni praznik.
Siniša Berjan, ilustracija - Foto: RTRS
Siniša Berjan, ilustracijaFoto: RTRS

- Takozvani praznik 1. mart za Ambasadu BiH u Јapanu, kao i prethodnih godina, biće jedan običan radni dan - istakao je Berjan, komentarišući instrukciju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića koju je dostavio svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart - nepostojeći "dan nezavisnosti BiH".

Berjan napominje da je ovakva instrukcija kojom se nastavlja praksa dosadašnjih bošnjačkih ministara inostranih poslova neprihvatljiva za ambasadore i generalne konzule iz reda srpskog naroda.

- Evidentno je ponovno odsustvo usaglašavanja stavova i instrukcija sa Predsjedništvom BiH, koje je jedino i isključivo nadležno za vođenje međunarodne politike - naveo je Berjan.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.