latinica  ћирилица
01/03/2023 |  12:49 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Vranješ: Ambasadori i konzuli nisu se oglušili o zakon, već o bezakonje

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da se ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda nisu oglušili o zakon, već o bezakonje, jer u BiH ne postoji zakon o praznicima, a nezakonita je instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića za obilježavanje "Dana nezavisnosti BiH".
Aleksandar Vranješ - Foto: RTRS
Aleksandar VranješFoto: RTRS

- Nismo obavezni da postupamo po imaginarnim zakonima, već postojećim, a u BiH nema zakona o praznicima. Kada ga bude bilo, bićemo u obavezi da postupamo po tom zakonu - rekao je Vranješ.

On je naveo da je više stvari sporno u instrukciji Konakovića, od kategorijalnih pojmova kao što su bosanskohercegovačka udruženja, koja kao takva ne postoje, do obrazloženja da postoji neki zakon o praznicima iz 1995. godine koji je usvojen za vrijeme ratne republike BiH.

- Po njihovim tumačenjima kontinuitet bi trebalo da bude ne samo sa tom ratnom republikom BiH, nego i sa svim zakonima koji su usvojeni za vrijeme te ratne tvorevine. S obzirom da ne postoji nikakva republika BiH, nikakav zakon o praznicima u BiH koji je usvojen od formiranja dejtonske BiH na ovamo, nismo zakonski obavezni da postupamo po bilo kakvom zakonu koji ne postoji - istakao je Vranješ.

On je ocijenio da je sa političke strane 1. mart konotacija na početak rata i da je dodatni paradoks da oni koji zagovaraju priču o BiH ne žele da obilježavaju dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je nastala državna zajednica BiH i kada je uspostavljen mir koji je potpisao i bošnjački "otac nacije" Alija Izetbegović, nego žele da obilježavaju nešto što simboliše početak rata, tragičanog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda.

Vranješ je napomenuo da u Sarajevu po svaku cijenu pokušavaju slaviti 1. mart kao praznik, a ni ne znaju ispravno okrenuti zastavu, što se moglo sinoć vidjeti na nekom prijemu kada je zastava bila suprotno okrenuta.

- Taj praznik jednostavno ne može da funkcioniše u dejtonskoj BiH koja nema vezu sa ratnom republikom BiH koja nije obuhvatala tri konstitutivna naroda, sadašnju teritoriju BiH i nije imala legitimitet u srpskom i hrvatskom narodu - naglasio je Vranješ.

On je konstatovao da je Konaković, politički posmatrano, nastavio kontinuitet politika sa kojima su saglasni i njegova prethodnica Bisera Turković, lider SDA Bakir Izetbegović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić i ostali koji zajedno dijele viziju BiH kao unitarne države koja je nacionalna država Bošnjaka i ostalih nacionalnih manjina.

- Јedino što je gospodin Konaković na početku ministarskog mandata želio da pokaže jeste da mijenja neke modele komunikacije tako što je rekao da treba da stavimo po strani stvari o kojima nismo saglasni, a u prvi plan one o kojima jesmo. Ovom instrukcijom odmaknuo se od tog svog principa i pokazuje da ima potrebu da se dodatno identifikuje u svojoj bošnjačkoj javnosti i zbog pritisaka koje dobija od SDA koji žele da ga politički ruše i on mora da preuzima njihovu retoriku, te možemo očekivati da će ta retorika biti još radikalnija ili oštrija, jer on politički nema izbora i mora da pokaže bošnjačkoj javnosti da je jednak zaštitnih bošnjačke vizije BiH - zaključio je Vranješ.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.