latinica  ћирилица
03/03/2023 |  16:09 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina od agresije Hrvatske na Brod (VIDEO)

U Brodu je obilježena 31 godina od agresije Hrvatske na ovu opštinu, što je predstavljalo uvod u početak rata u BiH i najsvirepije zločine koji su se dogodili na tom području.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Služen je parastos za 224 ubijena vojnika i civila i položeni vijenci na spomen brodskim oslobodiocima.

Stana Dujanić i danas traži pravdu za svog sina Miroslava, koji je imao samo dvadeset godina, kada su ga na današnji dan paravojne oružane formacije iz Hrvatske, prvo ubile pa zapalile. Priča Stana, da i dan danas nije tačno sigurno kako je preminuo.

Uslijedilo je protjerivanje 12 hiljada Srba, a zatim šestomjesečna okupacija i neviđeno stradanje Srba ovog dijela Posavine.

U 10 logora bilo je zatvoreno preko dvije hiljade srpskih civila Broda i okolnih opština. Maltretirani su i mučeni na svirep način protivno svim međunarodnim konvencijama.

Predsjednik Udruženja logoraša Broda Ane Mihajlov kaže da je bilo perko 50 načina za svirepa mučenja, a da su žene preživljavale i najveći dio seksualne torture.

Stradanje srpskog naroda ovog područja za Brod imaju trajni značaj i vječnu opomenu svim Srbima.

Zoran Vidić, načelnik Broda ističe da 3. mart treba da ostane svima u kolektivnom pamćenju, te da svima treba da ostanu na umu junaci koji su dali svoje živote za slobodu.

Narednih dana uslijedili su napadi na okolna srpska sela. Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.