latinica  ћирилица
06/03/2023 |  16:50 ⇒ 21:30 | Autor: sputniknews.com

Kijev otkrio kada je donesena odluka za sukob sa Rusijom

Ukrajina je odlučila da se pripremi za sukob sa Rusijom nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Parizu u decembru 2019. godine, izjavio je sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksej Danilov za 24 telekanal.
Ukrajina kriza, ilustracija - Foto: RTRS
Ukrajina kriza, ilustracijaFoto: RTRS

- Da se ​​nismo pripremali, onda definitivno ne bismo imali ovaj rezultat koji imamo. Mogu da kažem da je aparat Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu počeo da se priprema za ove procese poslije decembra 2019. godine, nakon što je predsjednik naše zemlje posjetio Pariz, gdje je održan prvi i posljednji sastanak sa predsjednikom Putinom - rekao je on.

Putin i Zelenski sastali su se 2019. godine na samitu u "normandijskom formatu" u Parizu. Istovremeno, ruski predsjednik održao je i bilateralne sastanke – sa Zelenskim, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i sa tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Početkom decembra 2022. godine Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vrijeme za jačanje.

Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland. Prema njegovim riječima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsjednik prokomentarisao je da su ga ove izjave iznenadile, budući da je računao na iskrenu želju evropskih zemalja da učvrste mir i izbjegnu vojni sukob u Ukrajini.