latinica  ћирилица
06/03/2023 |  21:11 ⇒ 07/03/2023 | 07:43 | Autor: SRNA

Dodik: Dozvoliti da vjerski lider prijeti oružjem znači uvođenje političkog islama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika izjavio je večeras da je američka Ambasada svojim saopštenjem o izjavi poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića pokazala da je na strani muslimana i da Srbi treba da se zamisle o tome.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

- Dozvoliti da neko ko je vjerski lider prijeti oružjem, to znači da se ovdje uvodi politički islam u oružanom smislu, kako je to činjeno u nekim drugim mjestima u svijetu. Ako ambasador SAD misli da je to u redu i da to iskoristi kao napad na Republiku Srpsku, odnosno lično na mene, o da to više govori o njemu, a ne o meni - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi prevazišao sve okvire uljudnog diplomatskog ponašanja i da jasno pokušava da stavi do znanja na čijoj je strani.

- Nije se pojavljivao kada je imam govorio ružno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sve je učinio da pokaže da je navijač i plaćenik od strane ovih muslimana i njihovih interesa u BiH - naveo je Dodik za Srnu.

On je istakao da su Srbi preživjeli mnoge, te da će preživjeti i takvog nekorektnog tipa. "Ostajem pri onom da je najsreĆnija zemlja Amerika, jer nema američkog ambasadora", rekao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH danas je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

- Sugestija da postoji veća potreba za "mirom i tolerancijom" u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - naveli su iz američke Ambasade u BiH, nakon što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".