latinica  ћирилица
08/03/2023 |  15:06 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Hercegovina ne zaboravlja vojvodu Radovića (VIDEO)

Na gradskom groblju u Bileći, obilježeno je 25 godina od stradanja vojvode Rada Radovića, komandanta čuvenih Bilećkih dobrovoljaca.
Godišnjica pogibije Rada Radovića - Foto: RTRS
Godišnjica pogibije Rada RadovićaFoto: RTRS

Porodica, nekadašnji saborci i prijatelji prisjetili su se njegovih ratnih dana, zasluga i tragičnog stradanja.

Tog 8. marta 1998. godine vijest o tragičnoj smrti vojvode Rada Radovića, komandanta bilećkih dobrovoljaca koji su dali nemjerljiv doprinos za odbranu Republike Srpske, potresla je cijelu Hercegovinu. I danas nakon 25 godina, sjećanja i bol ne blijede.

- Imala sam devet godina kada je tata poginuo. Pamtim svaki zagrljaj, boju glasa, a mislim da su ljudi doprinijeli očuvanju sjećanja na njegova djela. Јako sam ponosna na to, a možda i taj ponos čini da se bol lakše preživljava - kaže Milica Radović, kćerka vojvode Radovića.

Legendarni vojvoda Rade Radović, po hrabrosti, ali i vojnoj vještini, bio je pravi vođa i uzor svojim saborcima. Ostao je upamćen kao iskren patriota, oličenje dobrote i hrabrosti.

- Vojvoda Radović je čojstvom i junaštvom sebe svrstao u najznamenitije ljude ovog podneblja. Čast je bilo imati takvog komandanta i takve saborce - kaže Radivoje Šešlija, bivši pripadnik jedinice Bilećki dobrovoljci.

Hercegovina pamti i ne smije zaboraviti da su Bilećki dobrovoljci branili najkritičnije položaje u Odbrambno-otadžbinskom ratu - od Dubrovnika, Mostara, Stoca, Konjica, Treskavice, Igmana... Članovi jedinice bili su uglavnom mladi, na početku samo Hercegovci, a kasnije i dobrovoljci sa Kosova, iz Srbije i Crne Gore. Јedinica je imala oko 120 boraca, a na branik otadžbine položila je 24 mlada života.

- Prošli smo mnoga ratišta širom Republike Srpske, gdje nisu mogle druge jedinice mi smo išli, iz svake bitke smo izašli kao pobjednici i zato smo platili veliku cijenu - kaže Veselin Vujović, bivši pripadnik jedinice Bilećki dobrovoljci.

Kao najpoštovanijem komandanatu Odbrambeno-otadžbinskog rata, Bilećani su Radoviću podigli spomenik koji krasi glavnu gradsku ulicu u ovoj opštini i podsjeća nove generacije na junačke podvige vojvode i njegovih dobrovoljaca.