latinica  ћирилица
12/03/2023 |  10:04 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Umićević: Srbi će opstati na Baniji sve dok ima mladih naraštaja

Paroh petrinjski protojerej Saša Umićević rekao je Srni da je pravoslavnog življa na Baniji sve manje i da je u posljednjih 10 godina broj domaćinstava smanjen sa 900 na 600, ali da, uprkos tome, ima mladih naraštaja koji garantuju opstanak srpskog naroda na ovom području.
Paroh petrinjski protojerej Saša Umićević - Foto: SRNA
Paroh petrinjski protojerej Saša UmićevićFoto: SRNA

Umićević ističe da Srbi na Baniji računaju vrijeme prije i poslije snažnog zemljotresa 2020. godine koji je otežao svakodnevni život svima, ali i nanio veliku šetetu pravoslavnim hramovima od kojih je samo jedan ostao funkcionalan.

- Život na Baniji teče kao i svuda gdje su se vratili najhrabriji. Život je težak, ali smo svoji na svome. Računamo vrijeme od potresa koji nas je mnogo unazadio i osiromašio - rekao je Umićević.

On kaže da se njegovi parohijani bave zemljoradnjom, šumarstvom i stočarstvom i žive baš onako kako su živjeli njihovi preci koji su donijeli čvrstu odluku da ostanu i da se bore.

Umićević ukazuje da je suživot na Baniji moguć i da se Srbi trude da žive jevanđelski bez obzira na razlike i činjenicu da je rat ostavio mnogobrojne rane, porušene crkve, manastire i domove.

- Zemljotres 2020. godine je učinio da se pravoslavci i katolici približe jedni drugima. To je veliki ispit i iskušenje na koje nas je Bog stavio gdje smo trebali da položimo test ljudskosti i pokažemo koliko smo zapravo ljudi - kaže prota Umićević.

On je poručio svima koji razmišljaju o povratku na Baniju da treba da nose rodni kraj u srcu.

- Svako ko razmišlja o povratku treba da se vrati i obnovi svoj dom baš tamo gdje mu je život 1995. godine zaustavljen. Život je moguć jer upravo to potvrđuje i sveštenstvo i narod koji se vratio na svoja vjekovna ognjišta - poručio je paroh petrinjski.

On je rekao da je u Petrinji uglavnom starije povratničko stanovništvo, ali ima i djece.

- Dok god imamo mladih naraštaja, mi smo sigurni da će Srba ovdje biti - naglasio je Umićević.

On je naveo da je na području Petrinjske parohije, u Eparhiji gornjokarlovačkoj, prije Drugog svjetskog rata bio 21 pravoslavni hram, dok ih je danas svega pet.

- Tokom Drugog svjetskog rata i ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka uništeno je 16 hramova tako da se u njima ne mogu služiti liturgije - rekao je Umićević.

Prema njegovim riječima, zemljotres koji je krajem 2020. godine pogodio područje Banije nanio je veliku štetu i hramovima.

- Nažalost, ostao je samo jedan hram koji je funkcionalan. To je bila mala drvena kapela Svetog Georgija u selu Brđanima u opštini Sunja - kaže paroh petrinjski.

Sveštenik Umićević priča da postojanje pravoslavnih hramova u Petrinjskoj parohiji seže daleko u prošlost.

- Hram Svetog Georgija u selu Јošavica nadomak Petrinje sagrađen je 1600. godine. Ova svetinja je pretrpjela veliko stradanje u posljednjem ratu, kada je granatiran oltar - rekao je Umićević.

On podsjeća da je na području Petrinjske parohije proglašeno pet sveštenimučenika koji su postradali na najsvirepiji način tokom Drugog svjetskog rata.

Umićević je naglasio da Banijci, stameni i jaki duhom i vjerom, nikada ne zaboravljaju svoj zavičaj o čemu i svjedoči obnova hrama Svetog Spiridona.

- Prva crkva Svetog Sporidona je izgrađena 1785. godine i postojala je sve to 1941. kada je uništena. Drugi put građena je 1976. i postojala sve do 1991. godine, a onda je minirana i uništena", podsjetio je paroh petrinjski.

On je dodao da je 1994. godine obnova započeta treći put, a da je 1995. zaustavljena.

- Četvrti put počeli smo obnovu 2019. godine. Sada smo u fazi završnih radova, na radost svih nas. Hram Svetog Spiridona je podijelio sudbinu svog naroda - kaže prota Umićević.

Banijci sa čvrstom odlukom o ostanku i opstanku na njihovoj djedovini poručuju da je život na Baniji lijep i da nema ništa važnije od rodne grude.

Upravo o nadi za bolje sutra i vjeri u ljude svjedoči i protojerej Saša Umićević kojem je grad Petrinja dodijelio priznanje zbog ličnog angažmana u pomaganju građanima Petrinje nakon razornog potresa, te doprinosa u njegovanju međureligijske tolerancije.