latinica  ћирилица
12/03/2023 |  11:54 ⇒ 11:55 | Autor: TANЈUG

Kovačević: "Kad su cvetale tikve" obilježile istoriju literature i pozorišta

Dragoslav Mihailović je jedan od najznačajnijih pisaca u ukupnoj istoriji srpske književnosti, izjavio je danas za akademik Dušan Kovačević, povodom smrti Mihailovića.
Dušan Kovačević (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Dušan Kovačević (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

- Upoznao sam ga početkom 70-ih godina kada je dolazio u Atelje 212 na viđanja i prijateljske razgovore sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom koji mu je i objavio prvu zbirku priča dok je bio urednik u Matici srpskoj. To je Dragoslavova poznata zbirka "Frede, laku noć" - rekao je Kovačević.

Naveo je da je, i kao Borislav Pekić, i Dragoslav počeo da piše tek poslije 30. godine i imao je osjećaj, kao i Bora, da mora da nadoknadi propušteno vrijeme u mladosti, u oba slučaja zbog robije.

- Sa Dragoslavom sam bio u prijateljskim razgovorima i susretima više od pola vijeka i nikad se za sve to vrijeme nismo ni sporječkali, mada je poznato da je Dragoslav bio čovjek britkog i beskompromisnog jezika. Njegov roman i drama "Kad su cvetale tikve" obilježili su istoriju literature i pozorišta. Kad je predstava zabranjena zbog Titove prijedbe "da tamo neki Mihiz piše neke problematične stvari", Tito nije znao ni ime Dragoslavljevo, ali je bilo dovoljno da ga ponovo zabrane - kaže Kovačević.

Izuzetno mi je žao što je napustio ovaj svijet, koji je razumio i u svojim knjigama tako dobro opisao, zaključio je Dušan Kovačević.