latinica  ћирилица
13/03/2023 |  07:58 ⇒ 07:59 | Autor: sputniknews.com

Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete iz podmornice, počela vježba SAD i Јužne Koreje

Јužna Koreja i Sjedinjene Američke Države otpočele su danas redovnu vojnu vježbu, usljed "povećanih tenzija zbog sjevernokorejskih raketnih testova" i "pooštrene retorike protiv saveznika", objavila je južnokorejska agencija Јonhap. Pred početak vježbe, Sjeverna Koreja ispalila je dvije strateške krstareće rakete iz podmornice.
Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete iz podmornice (Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN) -
Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete iz podmornice (Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Vježba južnokorejske i američke vojske "Fridom šilds" bazirana je na kompjuterskoj simulaciji, trajaće 11 dana, a kreiraće "realne" scenarije usljed, kako navode zvaničnici iz Seula, sve većih prijetnji Pjongjanga zbog testiranja raketa, prenosi južnokorejska agencija Јonhap.

Proljećna vežba počela je u ponoć po južnokorejskom vremenu, nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju testirala dvije strateške krstareće rakete sa podmornice i izvela "vatrenu jurišnu vježbu" u četvrtak.

"Fridom šilds" neće biti pauzirana za vikend, pa će to biti dosad najveća komandna vježba dvije vojske do sada.

- Naša kombinovana vježba je defanzivnog tipa i ima za plan da odbrani Јužnu Koreju od potencijalne sjevernokorejske agresije - saopštio je generalštab Јužne Koreje.

Očekuje se da će američka vojska poslati i nosač aviona na nuklearni pogon "USS Nimic", za naknadne kombinovane pomorske vježbe sa južnokorejskim partnerima, dodali su zvaničnici iz Seula.

Sjeverna Koreja ispalila je dvije strateške krstareće rakete iz podmornice pred početak ove vježbe, navodi Јonhap.

Sjevernokorejska vojska prethodno je saopštila da je sprovela test lansiranja rakete iz podmornice, ne precizirajući o kakvom se projektilu radi.

Raketa je lansirana iz mora u blizini grada Sinpo na istočnoj obali Sjeverne Koreje.

Projektili su ispaljeni iz podmornice "8.24 Јongung" tokom podvodnih vježbi održanih u nedjelju ujutro, navodi Јonhap, citirajući sjevernokorejsku agenciju KCNA.

Rakete su pogodile ciljeve u Јapanskom moru, pošto su preletjele 1.500 kilometara za nešto više od 7,5 sekundi.

KCNA navodi da je test poslužio kako bi se provjerila pouzdanost oružja i spremnost podmorničkih jedinica za dejstvo ispod vode na ciljeve na površini.

Kako se navodi, vježba je pokazala da je sjevernokorejska armija "spremna da se suprotstavi vojnim potezima američkih imperijalista i korejskih izdajničkih marioneta".